Čunek je debil, řekl Kalousek. A senátor volí Schwarzenberga

16.01.2013 6:33

Dlouhodobé spory a vzájemná kritika přes média mezi prvním místopředsedou TOP 09 a šéfem státní poklady Miroslavem Kalouskem a senátorem a expředsedou lidovců Jiřím Čunkem jsou známé. I přes mnohdy ostré narážky vůči své osobě bude však Čunek v druhém kole volit Karla Schwarzenberga.

Čunek je debil, řekl Kalousek. A senátor volí Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Když bylo po oznámení výsledků prvního kola prezidentské volby jasné, že kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová končí, podpořila do druhého kola šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Podle Jiřího Čunka udělala správně. „Myslím, že se rozhodla správě a to proto, že člověk by měl jít k volbám a měl by volit. A já budu volit menší zlo a tím je určitě Karel Schwarzenberg,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Kalousek prý snad na Hrad nedosáhne

„Na jedné straně je Kalousek a na druhé straně Šlouf,“ zdůvodňuje své rozhodnutí. „Má úvaha mě také vede k tomu, jestli si Karel Schwarzenberg vezme Kalouska k sobě na Hrad, anebo na druhé straně zda se totéž může stát u Miloše Zemana. Myslím si, že Kalousek zůstane ve vládě, bude dále v TOP 09 a pevně věřím, že tím pádem, když zmizí ta hezká záclona, za kterou je nepěkná TOP 09 a tou záclonou je pochopitelně Schwarzenberg, bude to jenom dobře. Dosah páně Kalouska na rozhodování prezidenta nebude, doufám, tak velký,“ doufá Jiří Čunek.

Objevil se ale také argument, že by potenciálně Miroslav Kalousek mohl díky Schwarzenbergovi na Hradě ovlivňovat výběr a jmenování nových členů bankovní rady České národní banky.

„Pravdou je, že Česká národní banka je řekněme oblast, ve které Karel Schwarzenberg nemá žádné velké povědomí a to je také důvod, proč si nemyslím, že mnohé kroky vlády kníže vůbec ovlivňuje a správně chápe. Mnohými věcmi se nezabývá, ale myslím, že rozumí zahraniční politice,“ hodnotí vicepremiéra někdejší šéf lidové strany.

Jeden zásadní nesouhlas s knížetem: Uznání Kosova

Přesto všechno je prý přesvědčen, že kníže kolem sebe má i jiné poradce. „Některé já znám a myslím si o nich, že to jsou lidé s dobrým úsudkem a že jim bude také naslouchat a že to nebude jen Miroslav Kalousek,“ míní Čunek.

„Vztah k hodnotám, které Schwarzneberg vyznává. Tedy lidské, konzervativní a křesťanské by se podle mě daly vyzdvihnout nad to, jaké dělá chyby. V zahraniční politice má u mě jeden zásadní vroubek. Na vládě jsme se naprosto neshodli, zda uznat Kosovo nebo ne. On byl ten, který na to tlačil a tlačil na vládu, aby to udělala. S tím jsem měl obrovský problém a dodnes s tím nesouhlasím,“ uvádí razantně senátor.

Čunek uznává, že kníže jako prezident by mohl tento krok ještě dotáhnout do konce a jmenovat do Kosova českého velvyslance, což Václav Klaus razantně odmítá. „Vezmu-li ale druhou misku vah, které se obávám u druhého kandidáta, tak toho se obávám víc,“ konstatoval politik i přes své časté půtky s ministrem financí Kalouskem.

Problémem je prý opoziční smlouva

„Miloši Zemanovi pak nejvíc vyčítám a čeho se bojím, je na druhé straně jeho trvalá obhajoba opoziční smlouvy. Jsem přesvědčen, že tento krok trvale propojila korupčníky v ČSSD a ODS,“ uvádí Čunek. Zeman však opoziční smlouvy opakovaně hájí silným argumentem, že tehdejší ostatní strany odmítly účast v případné koalici a toto byla jediná možnost, jak vládnout a plnit program, k čemuž vládu zavazovala důvěra nemalého množství voličů.

Podle něho lidoveckého senátora však opoziční smlouva odstranila přirozené bariéry demokratického státu, tedy skutečnou opozici. „V tom mi vadí samotný směr uvažování, které je podle mě daleko nebezpečnější než něco, co bych vyčítal Schwarzenbergovi a jeho straně,“ dodal pro server ParlamentníchListů.cz senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek.

Ministr financí a křesťansko-demokratický senátor, někdejší kolegové z KDU-ČSL, si vjíždějí do vlasů už notně dlouhou dobu. Loni v září navíc Miroslav Kalousek označil Jiřího Čunka za debila. Řekl to na konferenci TOP 09, o níž si myslel, že je neveřejná. Byla tam však média a druhý den bylo vše v novinách. Čunek ostře kritizuje Kalouska třeba v souvislosti s církevními restitucemi (ZDE), metanolovou aférou (ZDE) či předraženým nákupem letounů CASA (ZDE). I přesto se nakonec senátor rozhodl svůj hlas ve druhém kole přímé volby prezidenta hodit předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…