„Ruce pryč!“ Prague Pride odkryla chystanou změnu. Jde o děti

10.08.2023 12:30

„Ruce pryč od zázraku života,“ vzkazuje senátorka a rodinná právnička Daniela Kovářová všem, kteří by měli ambice experimentovat s „duhovými potomky“, které by si někde dohodli či zaplatili. Lidé, kteří si pořizují dítě k uspokojení vlastních potřeb by podle ní měli stále myslet na to, že nejde o hračku, ale o lidskou bytost.

„Ruce pryč!“ Prague Pride odkryla chystanou změnu. Jde o děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod LGBTQ+ Prague Pride 2022 z Václavského náměstí

V rámci festivalu Prague Pride se v Duhovém domě na Slovanském ostrově konala i debata o tom, jak utvořit „duhovou rodinu“. Kromě manželství pro všechny, stabilní agendy aktivistů žijících ze sexuálních menšin, došlo i na téma, jak si pořídit děti. A to je v této komunitě zásadní otázka i z pohledu práva. ParlamentníListy.cz proto oslovily Danielu Kovářovou, senátorku z ústavně právního výboru a předtím dlouhé roky advokátku zaměřující se na rodinné právo.

Zajímal nás především její pohled na výroky z diskuse, pronášené ředitelkou vzdělávacích projektů neziskové organizace Prague Pride Terezou Kadlecovou. Ta oceňovala, že v Česku je velmi snadné sehnat anonymního dárce genetického materiálu a vše se děje velmi diskrétně.

V této souvislosti se rovněž pochvalně vyjádřila k tomu, že je zde navzdory zákonům a mezinárodním úmluvám takovým dětem odpíráno právo znát své biologické rodiče. V jiných zemích se v osmnácti letech mohou dozvědět, kdo to je, v Česku to díky důsledné anonymitě možné není. Český systém byl paní Kadlecovou popsán tak, že „jakoby systematicky porušuje právo dítěte“.

Že je zde oslavováno systematické porušování nejen českého práva, ale i mezinárodních úmluv, na to ParlamentníListy.cz upozornili už aktivista Michael Semín a Jana Jochová z Aliance pro rodinu. Ta pro ParlamentníListy.cz dodala, že v západních zemích už kvůli tomu padají žaloby a musí se přepisovat legislativa.

S tím souhlasí i senátorka Kovářová. „Dítě není hračka. Dítě není majetek. Dítě je člověk,“ zdůraznila. Představa některých, že si dítě objednáte v e-shopu, je podle ní naprosto šílená.

S pokrokem v medicíně a genetice se navíc „technické“ možnosti pořízení dítěte nadále rozšiřují. Michael Semín ale pro ParlamentníListy.cz připomněl, co všechno to obnáší. „Oni jsou k tomu potřeba celkem čtyři lidé. Dárkyně vajíčka, ta je anonymní, pak surogátní matka, která to dítě odnosí a porodí, a dva muži, jejichž sperma je promícháno, aby byla zachována anonymita,“ vysvětloval.

To samozřejmě přináší mnohá rizika a otázky, nejen zdravotní, ale i etické.

A v neposlední řadě také právní. „Surogátní mateřství“ totiž vyžaduje právní úkon, jímž jsou rodičovská práva převedena z ženy, která dítě odnosila (a jeho narozením se de iure stala matkou), na ty, kteří si ji na odnošení dítěte najali.

Jana Jochová pro ParlamentníListy.cz upřesnila, že v USA, kde soukromé právo stojí na velké smluvní volnosti a dohodnout se dá téměř cokoliv, jsou už při dohodě uzavírány smlouvy o převodu rodičovských práv hned po narození dítěte a soudy tyto dohody akceptují. V právní kultuře evropského kontinentu to tak jednoduché není.

V Česku je pak zásadní problém, že zákon s odnošením dítěte jinou osobou, než je matka, vůbec nepočítá. Surogátní mateřství je tak v naprostém právním vakuu, a nikdo neví, jak se k němu vlastně postavit. Kvůli tomu ani nevíme, kolik takových případů se vlastně odehrává. Podle Jany Jochové se jedná o desítky, maximálně nižší stovky případů, ale i to už je fenomén, který nemůže zůstat v právním vzduchoprázdnu.

Změnit se to pokusily poslankyně ANO Helena Válková a Zuzana Ožanová. Ty v dubnu předložily návrh, který tento pojem uvádí do právního systému. Šlo o novelu trestního zákoníku, která by rozšiřovala § 168, upravující obchodování s lidmi.

Návrh vnímaný mnohými jako poměrně striktní vysvětlila poslankyně Válková tak, že původně zamýšlená nezištná pomoc neplodným párům se zvrhla v regulérní obchod s dětmi.

Poslaneckou iniciativu připomínkoval i Nejvyšší soud, kde někteří poukazovali, že spíše než o „regulaci“ se jedná o zákaz, jiní ale podotýkali, že koncept zákazu bez výjimek, při kterém by konkrétní okolnosti byly posuzovány jako polehčující a mohly vést až k úplnému zastavení trestního stíhání, je nejspíš ze všech nejvhodnější.

Válková i soudci souhlasí, že k tématu by bylo třeba zásadnější reformy práva, kterou je ale třeba důkladně probrat.

„Takováto regulace je pro mě absolutním minimem, spíše nedostatečným,“ říká senátorka Kovářová k návrhu, který by aktuálně měla projednávat vláda.

Pro všechny tyto ambice na „obstarání dětí“ má senátorka poměrně kategorický vzkaz: „Ruce pryč od zázraku života.“

Debata o otázkách rodiny a života je velmi emocionální, v tom se Česko neliší od jiných zemí.

Při panelové diskusi v Senátu se předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová rozplakala, když hovořila o tom, jak je jí líto jejích kamarádů, kteří nemohou mít plnohodnotnou svatbu.

Jiní si těchto emocí jsou zjevně vědomi a pracují s nimi. ParlamentníListy.cz upozornily na aktivitu spolku Jsme fér, který si klade za cíl prosadit zavedení manželství pro všechny. Jsme fér je společným projektem šesti neziskových organizací, rozpočtově je jednou z divizí spolku Prague Pride. Jednou z aktivit, kterou vyvíjí tlak na poslance, jsou i srdceryvné dopisy, které jim mají zasílat občané. Tyto příběhy, které mají pohnout city zákonodárců, jsou však prefabrikované z neziskovky a na jejím webu je lze velmi snadno spojit s e-mailem konkrétního poslance.

Michal Semín pro ParlamentníListy.cz ale hovořil i o tom, jak jsou v této debatě některé názory potlačovány. Tvrzení, že manželství je záležitostí muže a ženy, dnes začíná být některými označováno jako „nenávistné“, což vzhledem k tomu, jak k pojmu nenávistný projev začíná přistupovat justice, může fakticky znamenat kriminalizaci tohoto výroku.

Senátorka Kovářová věří, že takto tvrdý přístup nenastane. „Je to první krok k tomu, aby bylo za nenávistný výrok považováno tvrzení, že člověk je svobodně myslící tvor,“ varuje před opačným vývojem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tohle špatně dopadne , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeus ex machina , 10.08.2023 15:06:26
Ne válka na Ukrajině zažehne revoluci, ale tihle zvrácenci. Teď už chápu, proč Šaríja trestá smrtí tyhle obludy....

|  9 |  0

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…