Senátorka Wagnerová žasne: Je směšné, že se ve sněmovní restauraci smí dělat cokoliv

18.07.2013 7:05

Senátorka Eliška Wagnerová kdysi působila jako předsedkyně Nejvyššího soudu. Rozhodnutí jejích nástupců ve věci trafikantů z ODS ji šokovalo. Není prý možné, aby jakékoliv jednání poslance bylo posuzováno jako „projev“ a kryto imunitou. Takovým výkladem se prý dostáváme i do rozporu s mezinárodními smlouvami.

Senátorka Wagnerová žasne: Je směšné, že se ve sněmovní restauraci smí dělat cokoliv
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

„Z toho, co jsem viděla, je to mizerně odvedená práce,“ prohlašuje o usnesení, jímž byli tři bývalí poslanci vyňati z trestního řízení. Podle Wagnerové je neuvěřitelné tvrzení, že by každý úkon poslance měl být vnímán jako „projev“. Tím má podle ní být pouze projevený názor. „Když se někdo vzdá mandátu, je to právní úkon,“ prohlašuje v rozhovoru pro Lidové noviny.

„Z výroku plyne, že se má na poslance vztahovat imunita, protože zrovna něco dělají v restauraci na půdě sněmovny. A kvůli tomu není jejich jednání trestné? To je směšné,“ myslí si senátorka. Takové chápání „projevu“ je podle ní v rozporu i s mezinárodními úmluvami.

Do budoucna podle senátorky jednoznačně musí dojít ke změně úpravy. „Pokud je to napsáno v trestním řádu tak vágně, že to umožňuje i takto absurdní výklady, mělo by dojít na přezkum Ústavním soudem,“ doporučuje. Sama se prý jako členka zákonodárného sboru pokusí tuto změnu prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…