Vládní daňový balíček v Senátu: Dryml zanotoval z písně Slavíka o trestání lidu

05.12.2012 16:34

Senátoři se odpoledne dostali k porcování vládního návrhu zákona na zvýšení DPH. Zákon sice v Senátu velmi pravděpodobně neuspěje, ale i tak opoziční senátoři kritizovali už to, že normu přišel do horní komory představit namísto ministra financí Miroslava Kalouska ministr zdravotnictví Leoš Heger (oba TOP 09). Senátor Vladimír Dryml dokonce k tomu málem zapěl z písně zlatého Českého slavíka.

Vládní daňový balíček v Senátu: Dryml zanotoval z písně Slavíka o trestání lidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

„Za co, bože, za co trestáš tento lid?.... Kam jsme to až došli?...Už se nám celá Evropa pomalu směje...,“ tak takto počastoval vládní daňový balíček senátor Vladimír Dryml (SPOZ) za senátním mikrofonem.

Podle opozice balíček daňových změn způsobí na začátku příštího roku zmatek a opozice proto bude hlasovat pro jeho zamítnutí. Právě proto, že je levice v Senátu na koni, si Dryml pořádně dloubnul nejen do koaliční daňové normy, ale i do ministra financí. Daňový balíček totiž hájí v Senátu ministr zdravotnictví Heger namísto ministra financí Kalouska

„Já se omlouvám, že tady pan ministr Kalousek není, ale já bych na něj útočil, i kdyby tady byl,“ zmínil Dryml, který třeba ve své řeči poukázal na to, že se s balíčkem počítá hlavně proto, že se zvýšením daní o jeden procentní bod je provázán i státní rozpočet. „No, ono se s tím počítá, takže koalice si říká: ´ono se to nějak proválcuje´,“ zdůraznil tak Dryml.

Podle něj se budou tady peníze rozdávat na církevní restituce a odpouští se i stamilionové pokuty za špatné čerpání evropských peněz. „Možná se tady dočkáme i toho, že naši soudci budou dostávat o 26 miliónů více. Ale tento vládní daňový balíček pro průměrné rodiny bude znamenat možná 186 korun, možná 200 korun měsíčně navíc,“ dával na stůl Dryml další argumenty pro nutnost zamítnutí normy.

Škromach šil do koalice: Jste zodpovědní za nástup komunistů v této zemi

Na jeho notu si pak zahřímal i místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).  „Vy jste zodpovědní za nástup komunistů v této zemi a to svými opatřeními, které měníte každého půl roku. Vždyť ani podnikatelská sféra nyní neví, jaké bude platit brzy daně, což se bude promítat i do cen služeb. Všechno ale zaplatí jen a jen občan,“ řekl senátorům Škromach.

„Vy nejste schopni tuto zemi řídit a tento zákon ukazuje, jak jste neschopní,“ zahřímal nakonec Škromach.

Vládní daňový balíček počítá se zvýšením sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Návrh také počítá se zavedením sedmiprocentní solidární daně z příjmu pro lidi, kteří berou nad sto tisíc měsíčně. Chce i zrušit některé daňové výhody, což má pro státní kasu přinést dalších dvacet miliard korun pro státní rozpočet.

Připomněl Klausovy balíčky

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) pak navíc k balíčku poznamenal, že tři výbory - ústavně právní, pro dopravu a pro územní rozvoj a životní prostředí – návrh zákona posoudily a konstatovaly, že jsou nepřijatelné a legislativně nesrozumitelné.

Senátorům pak Štěch připomněl i Klausovy balíčky z devadesátých let. „Po jejich zavedení Klausova vláda padla,“ řekl.

Už teď stojí dlouhé fronty na levnou Heru...

Alena Dernerová (BEZPP) pak připomněla další podivnost, kterou s sebou nese zvyšování DPH. „Viděla jsem na vlastní oči, jak lidé stáli fronty na zlevněnou Heru. Jak myslíte, že tací lidé toto zvýšení DPH ustojí?“ řekla a poukázala na společnost „Levné potraviny“ zabývající se nákupem a prodejem levných potravin a drogerie s končící dobou trvanlivosti.

„V životě jsem neviděla takové výrobky v obchodě, které se tam prodávají. Ale jak je možné, že se tam prodávají? Když zvýšíme DPH, tak lidé budou nakupovat tady, a budou mít zdravotní problémy, rakovinu, neboť takový prodej prý nemůže žádný z úřadů zastavit,“ dodala senátorka.

Hrozí nám spíše přejídání, než prošlé potraviny

„Prodej prošlých potravin v žádném případě legální není. Jestli něco ale obyvatelům Česka hrozí kromě methanolu, tak je to obezita, přejídání a přemíra alkoholu,“ zmínil ve svém shrnutí před hlasováním štíhlý ministr zdravotnictví Heger.

Nečasova vláda s přijetím balíčku počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Jenže senátoři nejspíše zákon odmítnou a tím ho vrátí zpět do Poslanecké sněmovny. Podle tvrzení sociálních demokratů norma zhorší životní úroveň lidí a zbrzdí hospodářský růst.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…