Andrej Babiš: Někdo se mne snaží znovu poškodit a obětuje tomu neuvěřitelnou energii

13.11.2015 12:16

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se velmi podivuje tomu, proč někdo vydává čas a energii na to, aby jej opětovně poškodil v kauze jeho údajné spolupráce s StB. Babiš trvá na tom, že s komunistickou Státní bezpečností (StB) nikdy vědomě nespolupracoval. Napsal to ParlamentnímListům.cz v reakci na rozhodnutí slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN), který chce znovu otevřít případ údajné jeho spolupráce s StB. Babiš uvedl, že své jméno už očistil a více k tomu nemá, co by dodal.

Andrej Babiš: Někdo se mne snaží znovu poškodit a obětuje tomu neuvěřitelnou energii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Slovenský ÚPN ve středu podal mimořádný opravný prostředek, takzvané dovolání, k slovenskému nejvyššímu soudu. Uvedl, že krajský soud v líčení o žalobě Babiše porušil předpisy, které upravují postup při předkládání důkazů. Soud podle ÚPN přistoupil k výslechu bývalých příslušníků StB, aniž požádal ministerstvo vnitra o zbavení jejich mlčenlivosti. Právě výpovědi bývalých příslušníků StB, kteří se postavili na stranu Babiše, byly klíčové v celém procesu.

„Co k tomu mám ještě říkat? K StB jsem se vyjádřil snad už tisíckrát! Vždy jsem prohlašoval, že jsem s StB nikdy vědomě nespolupracoval, proto jsem se soudil, dvakrát vyhrál a své jméno tak očistil. Někdo se mne evidentně snaží znovu poškodit a obětuje tomu neuvěřitelnou energii a čas,“ napsal Babiš v reakci na to ParlamentnímListům.cz.

ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů a který na Slovensku spravuje archivní svazky po StB, kritizoval dosavadní rozhodnutí slovenských soudů v Babišově případu.

„Není spravedlivé, aby příslušníci StB i 26 let po skončení komunistického režimu požívali větší důvěry soudů než důkazy, které máme v archivech, jakými jsou dokumenty, které tito příslušníci sami vytvořili, nebo které obsahují stanoviska předních expertů,“ uvedl ÚPN s tím, že je rozhodnut hájit pravdu o minulosti před tvrzeními, která zpochybňují působení zločinecké organizace StB a z její svazků dělají trhací kalendář.

ÚPN předložil soudu v líčení ohledně Babišovy žaloby 12 svazků, ve kterých byla zmiňována činnost agenta Bureše, což prý bylo krycí jméno Babiše. Ústav před soudem tvrdil, že podle archivních dokumentů se Babiš v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho tajná policie získala ke spolupráci jako agenta. Bývalý důstojník StB Július Šuman, jenž Babiše údajně naverboval, ale tuto informaci během své výpovědi u okresního soudu popřel.

Andrej Babiš ale vědomou spolupráci s StB popírá dlouhodobě. Opakovaně již třeba řekl, že coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se pouze zajímali o obchodní aktivity firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…