Ceny energií zastropujeme. Lidé a firmy to zvládnou, slíbil Jurečka

09.09.2022 14:46

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že vláda v pondělí představí konkrétní plán na zastropování cen energií pro blížící se zimu. Finální výše stropu bude určena až po víkendovém setkání Rady ministrů pro energetiku v Bruselu, podle Jurečky ale lidem i firmám pomůže tak výrazně, že nepocítí rozdíl oproti minulým zimám.

Ceny energií zastropujeme. Lidé a firmy to zvládnou, slíbil Jurečka
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Vláda oznámí konkrétnosti po víkendovém jednání o zastropování cen na celoevropské úrovni. „Poté, co by návrh v pondělí schválila vláda, by hned v pátek navazovala mimořádná schůze Sněmovny, kde by se toho týkající dva zákony projednaly v režimu legislativní nouze,“ uvedl Jurečka pro server Idnes.cz, že by mohlo být zastropování cen schváleno v rámci dnů.

Na evropské úrovni prý bude Česká republika prostřednictvím ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) požadovat zejména zastropování cen plynu a omezení trhu s emisními povolenkami. „Pro nás je podstatné, aby evropské řešení obsahovalo alespoň nějakou míru zastropování cen elektřiny a plynu. Nebo aby přineslo minimálně variantu, že se zastropuje cena plynu, který slouží pro výrobu elektřiny a který má momentálně největší podíl na růstu cen. Ministr Síkela v Bruselu zároveň podá návrh na dočasné omezení trhu s emisními povolenkami,“ nastínil Jurečka.

Po schválení zastropování cen podle Jurečky české domácnosti a firmy zimu zvládnou. „Mohu garantovat, že ceny budou na takové úrovni, aby to české domácnosti a firmy zvládly. Součástí řešení je také to, aby výrobci energií měli povinnost poskytnout část své výroby státnímu obchodníkovi, který z toho následně zabezpečí veřejný sektor,“ slíbil Jurečka.

Ten odmítá, že by vláda k tomuto kroku přistoupila pozdě, ačkoliv ji k tomu opoziční strany vyzývaly od jara. „Situace se za poslední měsíc výrazně změnila. Ceny elektřiny na burze překročily 500 eur a posléze i 1000 eur za MWh. To byl ten moment, který nás donutil, abychom aktivovali celou Evropu a přesvědčili i partnery, kteří to předtím odmítali, že musí přijít razantní a celoevropské řešení,“ stojí za vládou Jurečka.

Vrátil se také k velké protivládní demonstraci na Václavském náměstí, která prý má dvě roviny, které je třeba rozlišovat. „Ta první je, kdo to svolal a kdo mluvil na pódiu. To jsou z mého pohledu lidé s proruskými názory, kteří obhajují politiku Putina. Druhou rovinou jsou lidé, kteří na tu demonstraci přišli a ani netušili, co jsou svolavatelé zač. Tito lidé mají obavy z budoucnosti. Strach je přirozená vlastnost a je teď důležité, aby jim naše vláda dala v pondělí jasnou odpověď. Poté, co oznámíme konkrétní parametry vládní pomoci, tak z mého pohledu nebudou objektivní důvody, aby lidé chodili demonstrovat,“ je přesvědčený Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…