Ceny jsou stálé. Penzisté prý dostanou jen pár korun. Ti chtějí soud

03.11.2011 11:56

Průměrný starobní důchod by se měl od ledna zvýšit o 174 korun. Důchody tak mají vzrůst podstatně méně, než vláda seniorům ještě v létě slibovala. Podle Rady seniorů je to protizákonné, protože nebyla dodržena metodika výpočtu důchodů. Jsou rozhodnuti se obrátit na smírčí soud a nebude-li jim vyhověno, tak i k správnímu soudu s žalobou na stát.

Ceny jsou stálé. Penzisté prý dostanou jen pár korun. Ti chtějí soud
Foto: Martin Kovář
Popisek: Zdeněk Pernes

"Valorizace důchodů proběhne k 1. lednu 2012. Základní výměr důchodu má být navýšen o 40 korun, procentní výměra o 1,6 procentního bodu," uvedla pro ParlamentníListy.cz Táňa Švrčková z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Podle čtvrtečních informací Práva, by ale v průměru důchody narostly jen o 174 korun. I když ještě v srpnu se počítalo alespoň s 259 korunami.

Je to jinak

Mluvčí MPSV Viktorie Plívová se však takto prezentované skutečnosti brání a vysvětluje, že došlo k nedorozumění.

"Tato čísla jsme zveřejňovali na základě údajů z konce srpna. Ještě dříve, než byly zveřejněny údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) o míře inflace, jež jsou pravidelně uváděna na počátku září. Výpočet toho, o kolik bude seniorům na penzích přidáno, proto vycházel z modelové aktuální situace v srpnu, rozhodně ho nelze brát za konkrétní a jasně daný fakt," uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Plívová.

Zdůraznila, že důchody tak budou skutečně od ledna příštího roku navýšeny tak, jak prozradila v úvodu její kolegyně - tedy o 1,6 procentního bodu. Ukáže-li se v září příštího roku opět po zveřejnění údajů ČSÚ, že inflace vzrostla, dojde opět v lednu roku 2013 k dalšímu navyšování.

Psali jsme:
Statistika je neúprosná. Penzisté naříkají marně. Za jídlo platí méně
Počet důchodců v ČR neustále roste. Je jich už 2,3 milionu
Kdyby vládli komunisté a ne Petr Nečas, máslo by stálo 60 korun
Další články v rubrice Statistika ZDE 

Valorizace není špatně spočítaná. Jde o nedorozumění

Názory, že výše valorizace je špatně spočítána, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí popírá. A odvolává se na oficiální vyjádření.

"Tento názor je zřejmě důsledkem přehlédnutí změny zákonných ustanovení o valorizaci důchodů. Zákon č. 220/2011 Sb., který novelizoval zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, přinesl také změnu ve stanovení období pro zjišťování růstu cen a stanovil, že posledním měsícem tohoto období je při zvýšení důchodů v pravidelném termínu srpen kalendářního roku, který o jeden rok předchází kalendářnímu roku, do něhož spadá pravidelný termín zvýšení důchodů; nikoliv tedy červenec, jak tomu bývalo doposud," uvádí se v něm mimo jiné.

Také vysvětlení, že vzhledem k tomu, že index spotřebitelských cen za domácnosti celkem se v srpnu 2011 ve srovnání s červencem 2011 snížil o 0,3 procentního bodu, je výsledná valorizace důchodů nižší než, pokud by rozhodné období pro zjišťování růstu cen končilo červencem 2011.

"Rozdíl výše schválené valorizace a původně očekávané výše valorizace je pak důsledkem toho, že skutečný růst cen byl nižší, než se původně očekávalo," vysvětluje ještě Viktorie Plívová z MPSV.

Dále čtěte:
Drábek ohromil levicovou ekonomku: Jen krůček k totálnímu nasazení

Budeme se soudit, pokud se ukáže porušení zákona

Senioři jsou však ve střehu. Pokud by informace Práva totiž byla pravdivá, rozhodně by se s faktem jen tak lehce nesmířili.

"Zákon  přesně definuje metodiku výpočtů důchodů, a ta nebyla tímto dodržena. Podle všeho je to tedy protizákonné a budeme se obracet v této záležitosti na smírčí soud. Neuspějeme-li, podáme žalobu na stát," řekl předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:
 Penzisty děsí život o chlebu a vodě. Na víc jim Drábek nepřidal

A přidal několi čísel, které je podle jeho názoru k takovémi kroku opravňují. "Ministerstvo navyšuje důchody o 1,6 procenta. Podle nás by to mělo však být 1,9 procenta. Zatímco na ministerstvu došli k závěru navýšení o 174 korun, naše výpočty by při dodržení 1,9 procenta odpovídaly v průměru vyšším důchodům o 201 korun. Je to stejně nedostačující, poněvadž inflace má podle prognóz narůst v příštím roce o 3,1 až 3,5 procent - což přepočteme-li opět na koruny, znamená, že náklady důchodců se zvednou průměrně o 400 až 465 korun. A to v tom nejsou zahrnuty platby za dražší zdravotnictví, léky a už vůbec ne za nájmy. Jen v Praze přitom na některých místech vzrostou o 1100 korun," líčí nepříliš optimisticky reálnou možnost snížení životní úrovně Zdeněk Pernes.

Nejhůř na tom budou senioři z Prahy

Potvrdil tak své výpočty z letošního konce srpna, kterými již tehdy argumentoval, jak nedostatečné navýšení penzí české seniory čeká. Nejhůře na tom budou zřejmě pražští senioři.

Čtěte také:
 Vrchní senior varuje Drábka: Tisíce důchodců spadnou do hmotné nouze

Ještě v srpnu přitom ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) navrhoval zvýšit od ledna základní výměru o 50 korun a procentní výměru o 2,5 procenta, což by znamenalo valorizaci starobních penzí v průměru právě o oněch slibovaných o 259 korun.

A jak se ukazuje, nižší než slibovaná valorizace penzí pobuřuje již nyní nejen seniory, ale i odbory. Ty navíc kritizují i to, že dosud prý neměli možnost se s novým návrhem ministerstva práce seznámit.

Vláda přitom opravdu důchodcům opakovaně slibovala, že jim valorizací penzí bude významně kompenzovat zdražení potravin, léků a dalších sociálně citlivých výrobků a služeb v důsledku lednového zvýšení snížené sazby DPH z dnešních 10 na 14 procent.

Ministerstvo financí se ve výpočtech poněkud liší. Ale ne zásadně...

I když se ministerstvo financí ve svých propočtech poněkud liší od propočtů rady seniorů, uznává již nějaký čas, že změny v DPH dopadnou opravdu nejcitelněji právě na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Podle ministerstva by se však příští rok  životní náklady důchodců měly zvýšit o zhruba dvě procenta, což představuje měsíčně o 313 korun.

Čtěte také:

Deník Právo však zároveň připomíná, že jisté je i to, že ministerstvem práce a sociálních věcí navrhovaná výše valorizace penzí určitě reálně nepomůže ani většině lidí, kterým byl přiznán důchod po letošním 29. září.

Jde totiž o to, že zhruba sedmdesáti procentům lidí, jejichž hrubý příjem se pohyboval mezi 10 886 a 34 tisíci korun a odcházejí do penze v období od 30. září do 31. prosince letošního roku, bude přiznán důchod až o 170 korun nižší, než kdyby šli do důchodu před letošním 30. září.

Vláda však tímto opatřením reagovala na loňský nález Ústavního soudu, podle něhož se musel v českém systému penzí posílit princip zásluhovosti. Rozdíly v nově přiznávaných důchodech se přitom budou v dalších letech dále zvětšovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Čtěte také:
Nejsme zboží ze sekáče. Všechno nám berou, zvedli hlas důchodci
ČSSD apeluje na vládu, aby stávající podobu vládní reformy penzí nespouštěla
Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem
Taková nenávist. "Prasata v žitě" nemohou Kalouska vystát
O důchodové reformě by se mělo rozhodnout referendem, volá Facebook  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…