Čtěte, zda členové ODS odejdou z Rusnokovy vlády

19.07.2013 16:32

ODS má na ministerstvech i po vzniku Rusnokovy vlády stále své náměstky. Statutární místopředseda ODS Martin Kuba si na příští úterý pozval dvacet náměstků ODS, chce s nimi probrat jejich případný odchod z jednotlivých resortů.

Čtěte, zda členové ODS odejdou z Rusnokovy vlády
Foto: Archiv DV
Popisek: Daniel Volák, první náměstek ministra spravedlnosti

„Má-li být ODS stranou, která je čitelná pro voliče, pak se nemůžeme podílet na fungování vlády, která vznikla proti všem principům, které hájíme. ODS znovu musí hájit své principy a ideje, ne křesla na ministerstvech,“ uvedl Martin Kuba.

Náměstci mlčí...

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS, zda souhlasí s Martinem Kubou, že by měli členové ODS z postu náměstků ministrů Rusnokovy vlády odejít. Spíše převažuje názor, že ano, ale u některých kolegů Martin Kuba se svým nápadem narazil.

Pokud jde ale o samotné náměstky, tak je to otázka. ParlamentníListy.cz se totiž na to dotázaly i některých náměstků za ODS – Tomáše Duba z Ministerstva zahraničních věcí, Martina Frélicha z Ministerstva životního prostředí, Ladislava Minčiče z Ministerstva financí, Jiřího Žáka z Ministerstva dopravy a Daniela Voláka z Ministerstva spravedlnosti, nikdo z nich však nereagoval.

Lidé z ODS nemají v jasně socialistické vládě co pohledávat

Zastáncem odchodu náměstků je například poslanec Pavel Drobil. „Není-li to naše vláda a nemá-li ani naši podporu, potom je účast náměstků nominovaných ODS na činnosti této vlády poněkud schizofrenní. ODS si při všech nemocech, kterými dnes trpí, či si myslí, že jimi trpí, další diagnózu dovolit nemůže,“ řekl ParlamentnímListům.cz Drobil.

„Naprosto souhlasím a podporuji,“ vyjádřil se ke Kubově návrhu šéf jihomoravské ODS a člen výkonné rady Jiří Kadrnka.

Podle člena výkonné rady Jana Skopečka je odchod náměstků za ODS z vlády logický krok. „Vláda Jiřího Rusnoka je zřetelně levicový a socialistický projekt. Dokazuje to jak její personální složení, tak její priority a praktické kroky. Zvýšení minimální mzdy je přece socialistický symbol par excellence, pochybovat o socialistickém vidění světa členů vlády není příliš třeba. V této administrativě prostor pro hájení svobody, volného trhu a minimum zásahů ze strany státu zřejmě nebude a pak je tam účast členů ODS v rolích náměstků zcela zbytečná,“ vysvětluje.

S odchodem náměstků dále souhlasí například poslanci Václav Baštýř, Tomáš Úlehla, místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

Nesmíme destabilizovat stát

Zaznívají ale i argumenty proti odchodu náměstků. „Dobrovolně opouštět funkce náměstků je hloupost. Není k tomu žádný důvod. Stát musí fungovat a destabilizovat jej nemůže být v zájmu občanů, a tedy ani ODS,“ říká europoslanec Hynek Fajmon.

„Já bych to takto globálně odchodem neřešila. Věřím ve zdravý úsudek našich kolegů a nechala bych rozhodnutí na nich. Více než stranickou legitimaci bych řešila jejich práci. Jako poslankyně jsem například v posledních měsících intenzivně spolupracovala s náměstkem ministryně spravedlnosti pro oblast vězeňství. Odvedl obrovský kus práce a je člověkem, který se po letech nezájmu o naše vězeňství zasadil o přijetí klíčových zákonů. Byla by škoda, aby práci nedokončil,“ míní poslankyně Jana Černochová.

Pozice kompetentních státních úředníků

„Taktice opustit posty náměstků moc nerozumím. Skoro bych si myslel, že by bylo lepší, aby si je ti Rusnokovi ministři odvolali sami. Každopádně si ale říkám, že poté, co se stále víc obnažuje pravá podstata té Ištvanovy pseudokauzy, že byla škoda, že premiér úplně zbytečně a předčasně rezignoval na svou funkci,“ míní poslanec Aleš Rádl.

„Nemyslím si, že by toto 'gesto' něco znamenalo a hlavně, že by něco politického přineslo. Pozici náměstků je potřebné vnímat jako pozici kompetentních státních úředníků. ODS měla vždy a věřím, že má i zájem v současnosti, aby státní správa fungovala na profesionálním základě a byla maximálně kompetentní. Naši lidé působící ve státní správě tuto podmínku naplňují,“ řekl šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

Z dvaadvaceti náměstků za ODS už odešli dva – Zdeněk Zajíček z Ministerstva financí a Radomír Daňhel ze spravedlnosti.

Bc. Libor Lukáš

  • Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…