Expert si u Babiše všímá pozoruhodné věci: Bankéři obrátili a mluví stejně jako on

16.02.2014 20:28

Předsedou vlády, která v úterý požádá o důvěru, je Bohuslav Sobotka. Klíčovým hráčem kabinetu ovšem nejspíš nebude on, ale ministr financí Andrej Babiš. V jeho podání prý uvidíme pojetí „silného ministra financí“ v ještě větší intenzitě, než tomu bylo v minulé koalici za Miroslava Kalouska. Sobotkovi prý nezbyde, než přijmout roli „dvojky“.

Expert si u Babiše všímá pozoruhodné věci: Bankéři obrátili a mluví stejně jako on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

Vztah mezi Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem lze podle mediálního odborníka Jiřího Bystřického označit jako vztah „slabý premiér- silný ministr financí“. Tento termín byl v naší politice zaveden pro vztah Petra Nečase a Miroslava Kalouska, i prezident Miloš Zeman v červnu v Poslanecké sněmovně hovořil o vládě premiéra Petra Nečase jako o vládě „Kalouskově“. V Babišově případě se však podle Bystřického dá očekávat síla ještě mnohem větší.

„Vítězem voleb nebyla ČSSD, ale Babiš,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz analytik. Vztah obou pánů se nepochybně bude časem vyvíjet, ale již nyní je nepochybné, že se bude jednat o „dvoupremiérství“, kdy Babiš bude do vedení vlády výrazně zasahovat. A to jak formálně (je prvním místopředsedou vlády, tedy de facto Sobotkovým zástupcem), ale především svým politickým vlivem.

Jeho pozice bude podle Bystřického neobyčejně výhodná především v tom, že Bohuslav Sobotka nemá žádné lobbistické zájmy. „To všechno pobere Babiš,“ myslí si analytik. Rostoucí vliv šéfa hnutí ANO lze podle něj vidět  již nyní například v tom, jakým způsobem dokázal „ovládnout“ bankovní sektor.

„Sám jsem překvapen, jak se zástupci bankovního sektoru začali přiklánět k eurozóně, to by ještě před půl rokem bylo nemyslitelné,“ uvedl odborník. Zajímavé je pak na věci to, že bankéři začali hlásat názor, který dlouhodobě zastává právě novopečený ministr financí Andrej Babiš. Ukazuje se tedy, že si během několik týdnů na ministerstvu dokázal mezi bankéři získat značný vliv.

Nejen z tohoto důvodu si ale Bystřický myslí, že Babiš zatím své politické schopnosti prokazuje velmi slušně. Ačkoliv si drží image „nepolitika“, který se v politických fíglech nevyzná, ve skutečnosti se dokáže projevovat velmi politicky inteligentně.

„Své kroky si nepochybně dobře promýšlí,“ uvedl k tomu Bystřický s tím, že podle jeho informací se Babišovi podařilo dát dohromady velmi kvalitní tým poradců, mezi kterými jsou i poradci ze zahraničí. „Občas se projevuje rozevlátě, ale když je potřeba, dokáže se vyjádřit zcela přesně,“ povšiml si analytik, a jako příklad dal Babišova sněmovní vystoupení, například polemiky s šéfem poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Dva pragmatici a svazák

Bystřický rovněž zmínil, že Babišovi odpůrci hodně sázejí na jeho soud se slovenským Ústavem paměti národa v Bratislavě a věří, že v něm vypluje na povrch něco, co šéfa ANO zdiskredituje. Bystřický však přiznal, že on sám takový vývoj nepředpokládá. A ve chvíli, kdy Babiš bude „očištěn“, začne podle něj vliv šéfa ANO výrazně stoupat.

Klíčovým vztahem pro budoucí politický vývoj podle Bystřického bude vztah Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. On sám přitom předpokládá, že tento vztah by se dal nazvat „vzájemnou součinností“. „Oba jsou pragmatici, oba nechtějí jít proti sobě, a oba nesnáší Sobotku,“ řekl k tomu ParlamentnímListům.cz analytik.

Nesnášenlivost k Sobotkovi podle něj vychází především z flexibility předsedy ČSSD, který je velmi nevyzpytatelným politikem. „Je to takový svazák, který je schopen jít kamkoliv,“ říká k tomu Bystřický.

Bohuslav Sobotka podle něj nebude schopen dvěma dominantním politickým hráčům čelit, například tím, že by se je pokusil postavit proti sobě navzájem. K tomu mu chybí politická síla. „Sice je to jeden z nejflexibilnějších politiků, sice dokázal ve straně ustát pokus o sesazení, ale oporu má především mezi starými strukturami z grossovské éry,“ upozornil odborník.

Navíc je podle něj Sobotka limitován i svými schopnostmi. „Na můj vkus je málo inteligentní. Není to Zeman, dokáže myslet dopředu tak na týden,“ vyjádřil se o předsedovi ČSSD. Sobotkovi prý jeho flexibilita může umožnit nějakou dobu kličkovat mezi Babišem a Zemanem, dlouhodobě však prý vzhledem k jeho omezeným schopnostem není pravděpodobné, že by mu tato strategie vycházela.

„Sobotka politicky přežije, jen pokud přijme roli druhého muže,“ myslí si. Tuto roli bude moci hrát možná i z pozice předsedy vlády, bude ovšem nucen respektovat, že pravidla hry určuje Andrej Babiš.  

Situace se podle něj bude vyvíjet tak, že vládu za tolerance prezidenta postupně ovládne Babiš, a následně si její podobu i program přizpůsobí ku svému obrazu. „Může to převrátit do pravicovějšího modelu,“ odhaduje analytik.

Babiš podle analytika bude moci na Sobotku tlačit rovněž svým pevným spojenectvím s hnutím Úsvit Tomia Okamury, které mu umožní v případě potřeby koalici obcházet. Sobotka sice může podobně jako „spojence“ využít komunisty, ale jejich ochota podle Bystřického bude mnohem menší. KSČM totiž Sobotkovi vyčítá například spojenectví s lidovci a zejména jeho ochotu ustupovat v tématu církevních restitucí, proti kterým se komunisté ostře vyhraňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…