Kníže dělá problémy ODS. Nechce v čele NKÚ politika

08.06.2012 12:39

ParlamentníListy.cz informovaly, že původně se měl v pátek na poslaneckém klubu ODS volit kandidát strany na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Situaci ale zkomplikovala K9, která se konala před tím.

Kníže dělá problémy ODS. Nechce v čele NKÚ politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg měl podle informací ParlamentníchListů.cz na zasedání špiček koalice říct, že nechce, aby prezidentem NKÚ byl kdokoli z politiků.

Strany přitom měly své návrhy podat do pátku a na čtvrteční K9 se měli zástupci koaličních stran o kandidátech poradit. Zástupci koaliční K9 ale podle Rádia Česko rozhodli, že volbu nového prezidenta NKÚ o měsíc odloží.

Sotva dosedl...

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura tedy klub nesvolal, protože by neměl koaliční podporu, respektive podporu TOP 09, pro některého z obou kandidátů ODS. Podle informací ParlamentníchListů.cz by měl situaci řešit úterní poslanecký klub ODS.

„Kníže na K9, sotva dosedl, řekl, že v čele Nejvyššího kontrolního úřadu nechce žádného poslance ani senátora. To nám komplikuje situaci, protože Zdeňka Horníková i Ivan Fuksa jsou poslanci. A samozřejmě náš kandidát by měl větší šanci s podporou koaličních partnerů. V úterý se to bude řešit na klubu. Je možné, že tam nakonec zvolíme našeho kandidáta, který bude kandidovat v prvním kole, ale pak se dá počítat, že v tomto kole nebude zvolen nikdo a bude se pak hledat kompromisní kandidát. Ale uvidíme,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z ODS.

ODS usiluje o to, aby tento post obsadil její člen, čemuž ale nepomáhá postoj TOP 09. Každopádně Nečas na tento post podporuje poslankyni a místopředsedkyni Kontrolního výboru sněmovny Zdeňku Horníkovou, zatímco stále vlivný expředseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř svého spojence, rovněž středočeského poslance Ivana Fuksu, kterého Nečas odvolal z postu ministra zemědělství kvůli jeho pověsti člověka Miroslava Kalouska a jeho blízkosti k Tluchořovi.

Šance Václava Peřicha

V souvislosti s tím, že si TOP 09 nepřeje v čele úřadu aktivního politika, bývá jako kompromisní kandidát zmiňován bývalý viceprezident NKÚ Václav Peřich. Například v březnu se o Peřichovi pochvalně zmínil místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Funkce prezidenta NKÚ není od 21. února letošního roku obsazena. Tento post se uvolnil poté, co Městský soud v Praze Františku Dohnalovi potvrdil podmíněný trest za odmítnutí vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…