Konec koalice, pohřeb vlády. Kníže dal Nečasovi smrtelné varování

22.04.2013 15:34

Premiér Petr Nečas nemůže ani pomyslet na to, že by přiložil svůj podpis k návrhu prezidenta Miloše Zemana a schválil tak jmenování některého velvyslance proti vůli ministra zahraničí, ačkoli mu to Ústava umožňuje. To by podle vyjádření šéfa české diplomacie a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga pro ParlamentníListy.cz znamenalo okamžitý konec koalice i vlády.

Konec koalice, pohřeb vlády. Kníže dal Nečasovi smrtelné varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg s Petrem Nečasem ve sněmovně

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o velvyslance?

hlasovalo: 5061 lidí

Pokud chce Petr Nečas vydržet v čele koaliční vlády celé volební období, musí zapomenout na to, že by kontrasignoval jmenování kteréhokoli z velvyslanců prezidentem Milošem Zemanem bez souhlasu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Podle Ústavy jsou sice rozhodující jen podpisy hlavy státu a premiéra, nikoho jiného, ale šéf české diplomacie a zároveň předseda TOP 09 by v takovém okamžiku neváhal ani okamžik a položil by vládu.

Hodně prestižní záležitostí je jmenování velvyslanců nejen z hlediska jich samotných, ale ještě více z pohledu těch, kteří mají do obsazení diplomatických postů co mluvit. „Pro jmenování velvyslance je určující prezident republiky a předseda vlády. Tito dva se musí shodnout. Nakolik přihlédnou k názoru ministra zahraničí, je na jejich uvážení,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz odborník na ústavní právo Zdeněk Koudelka.

Podle Ústavy rozhodují o velvyslancích prezident a premiér

Takhle sice hovoří Ústava, ale zaběhnutou zvyklostí u nás bylo, že výběr diplomatů byl v kompetenci ministra zahraničí a jeho návrh předseda vlády i prezident svými podpisy jen stvrzovali. To však po přímé prezidentské volbě přestává platit. Její vítěz Miloš Zeman se nemíní smířit se svou formální rolí a rád by na místa velvyslanců prosadil své kandidáty.

Především o tom byla úterní prezidentova schůzka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, ale ani hodinu a půl trvající jednání v žádnou dohodu nevyústilo. Spor se vede především o tři jména. Miloš Zeman by si přál za velvyslankyni na Slovensku Livii Klausovou a v Rusku by se mu zamlouval europoslanec Vladimír Remek. Schwarzenbergovou prioritou zase je, aby ambasádě v Izraeli šéfoval exministr Alexandr Vondra.

Jablkem sváru především bývalá první dáma

Zřejmě nejspornější je jméno bývalé první dámy, u něhož nemíní Karel Schwarzenberg ustoupit za jakoukoliv cenu. Proto už se i vzhledem k poměrně korektním vztahům mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Petrem Nečasem začalo spekulovat o tom, že by mezi nimi mohlo dojít k dohodě a ministr zahraničí by pak byl z celého procesu výběru kandidátů vyšachován.

„Upřímně řečeno si nedovedu příliš představit, že by vláda schválila nějakého velvyslance třeba na Slovensku a pak pan premiér podepsal novému prezidentovi někoho jiného, v tomto konkrétním případě paní Klausovou. To by pan premiér tak trochu popřel rozhodnutí své vlády,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Šéf diplomacie hrozí, že by hned padla vláda

„Myslím si, že premiér by měl stát na straně vlády a na straně svého prvního místopředsedy a svého ministra zahraničí. Pokud to tak není, tak je něco v nepořádku,“ upozorňuje Petr Gazdík. „Považovala bych to ze strany pana premiéra za zásadní krok znemožňující další spolupráci v koalici,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz mnohem rázněji místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

A její slova také předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg rezolutně potvrzuje. Je to pro něj tak zásadní záležitost, že v takovém případě by určitě jenom nepohrozil odchodem z vlády. „Kdyby k tomu došlo, tak by to nebyl důvod pohrozit odchodem z vlády, nýbrž příčina okamžitého konce koalice a vlády,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg a nepřímo tak premiéra varuje, aby za jeho zády žádnou dohodu o velvyslancích s prezidentem nedělal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…