Marksová rozjela předvolební kampaň v Liberci. Pomeranči lákala k podpisu petice, která je adresovaná vládě

30.08.2017 18:25

REPORTÁŽ Rozdáváním pomerančů i volebních novin, kde vyhlašují válku levné práci, začala sociální demokracie oficiální část své volební kampaně, která vypukla v úterý 29. srpna. V Liberci se objevila místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová v doprovodu poslance a bývalého sportovce Pavla Ploce. Navečer rozložili u místního nádraží petiční stánek s požadavkem na rychlejší železniční spojení mezi Libercem a Prahou, které je „rakousko-uhersky“ pomalé. ParlamentníListy.cz byly u toho.

Marksová rozjela předvolební kampaň v Liberci. Pomeranči lákala k podpisu petice, která je adresovaná vládě
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Kampaň ČSSD v Liberci

„Mladá paní, haló. Tady máte pomeranč,“ podávají u libereckého nádraží ženě s dítětem oranžové ovoce. „A kdo vy jste?“ ptá se. „Sociální demokraté,“ odpovídají jí dárci. „Aha, tak proto rozdáváte,“ rozesměje se. „Ale děkuju.“ Je úterý 29. března a sociální demokraté v celé republice vyrazili do ulic. Stejné to je v Liberci, kde je lídryní kandidátky ministryně Michaela Marksová. I ona stojí v podvečer u petičního stánku za kvalitnější a rychlejší železniční spojení v Libereckém kraji, konkrétně na trase Liberec–Praha. A lidé procházející kolem na lákání sociálních demokratů, kde kromě ministryně je například i bývalý reprezentační skokan na lyžích a olympijský medailista Pavel Ploc, poměrně slyší a skoro každý oslovený petici podepisuje. Není divu. Mezi městem pod Ještědem a metropolí České republiky není přímé železniční spojení. Cesta vlakem trvá dvě a půl hodiny s přestupem v Turnově, kdežto autobusem se z Liberce do Prahy na Černý Most cestující dostane za 65 minut. Vlakem tedy do Prahy jezdí jen opravdu nejzavilejší skalní fanoušci železnic či ti největší odpůrci jízdy autobusem. „Já když sednu do autobusu, za chvilku potřebuju na záchod. Proto jednoznačně preferuji jízdu vlakem,“ svěřuje se seniorka při podpisu petice. Další, také senior, se hned k petičnímu stánku vrhá. „Zrovna jsem to absolvoval,“ vykřikuje nakvašeně.

Petiční výbor ve složení Michaela Marksová, Pavel Ploc, Pavel Svoboda v textu petice píší: „Žádáme prostřednictvím této petice o bezodkladné zlepšení železniční dopravy v Libereckém kraji a jeho napojení na republikovou železniční síť. Zejména žádáme o řešení kvalitnější a rychlejší železnice Praha–Liberec.“ Toto krajské město je totiž jediným městem nad sto tisíc obyvatel v České republice, které nemá kvalitní železniční spojení s hlavním městem, stejně tak to platí pro druhé a třetí největší město kraje, kterými jsou Jablonec nad Nisou a Česká Lípa. Současné železniční spojení pamatuje časy c. k. rakousko-uherského mocnářství. Bylo vybudováno v letech 1859–1872 a neprošlo modernizací a elektrifikací.

Je to velká investice, ale vyplatí se

Oranžoví petičníci požadují mimo jiné po vládě a Ministerstvu dopravy „objednávku alternativní přímé železniční dopravy Praha – Mladá Boleslav – Liberec od 10. 12. 2017, a to nejméně dva páry vlaků s možností přepravy imobilních cestujících. Proč, vysvětlila ParlamentnímListům.cz i Michaela Marksová. „Dobré železniční spojení mezi Libercem a Prahou je už dlouhá léta zásadní. Já například velmi ráda jezdím vlakem. Ale kdybych se měla rozhodnout, jestli pojedu z Prahy do Liberce vlakem, tak to je potom romantický výlet na celý den. Určitě bych vlak, bohužel, nemohla používat na nějaké rychlé spojení. Přitom ta vzdálenost je krátká,“ upozornila s tím, že Ministerstvo dopravy v této věci neudělalo nic. „Je to samozřejmě plán, který musí jít přes několik volebních období. Reálné to určitě je. Každá vyspělá země, která modernizovala jakýkoliv kus trati nebo stavěla, ví, že je to velká investice, která se ale dlouhodobě vyplatí. Česko je relativně bohatá vyspělá země. Takže když v tom příštím volebním období opravdu začnou seriózně přípravy, máme pak perspektivu, že se tak skutečně stane. Musí být ale zájem, který neskončí za čtyři roky,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD.

ČSSD v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Lidé podepisovali petici. Foto: Oldřich Szaban

Mezitím další lidi po lákání na pomeranče přistupovali ke stánku. „A myslete na nás i ve volbách,“ nabádali je sociální demokraté a setkávali se s poměrně vstřícnou reakcí. Nikdo alespoň zuřivě neprotestoval. Ale našli se i tací, kteří neměli vůbec potuchy, že se nějaké volby konají. Zasvěcenější je zase okomentovali jako volby, v nichž jsou všichni proti jednomu. Mladý veselý Polák zase upozorňoval, že on u nás volit nemůže, a že těch polských politiků má plné zuby. Smál se ale u toho a při odchodu přítomným zasalutoval. Jiná seniorka si pak s ministryní několik minut povídala, tady se nejspíše jednalo o sociálnědemokratickou voličku. Lidem také sociální demokraté rozdávali volební noviny. První stránce vévodí fotka ministra zahraničí a volebního lídra Lubomíra Zaorálka a už jen titulky jednotlivých textů jasně prozrazují, co je hlavním volebním tématem nejstarší politické strany u nás. „Když bohatne země, musí bohatnout lidé. Vyhlašuji válku levné práci. Kdo pracuje, nemůže žít v nouzi.“ Ostatně před nedávnem se k tomuto pro PL.cz vyjádřila i ministryně Marksová. „Když se podívám, o kolik výrazně vyšší je minimální mzda v Německu a Rakousku – ale i na Slovensku je vyšší než u nás – připadá mi absurdní a nedůstojné, aby byla u nás takhle nízká. Je to mzda za osm hodin práce,“ upozornila. Tato slova vyslovila koncem července s tím, že půjde v srpnu na vládu s návrhem, aby se současná výše minimální mzdy, tedy 11 tisíc, zvýšila od 1. ledna 2018 na 12 200. Tento návrh skutečně vládě předložila a ta ho schválila.

Lovit voliče začali oranžoví už ráno. „V osm ráno jsme byli na autobusovém nádraží, rozdávali jsme pomeranče a letáky. Poté jsme byli ve velké chráněné dílně – centru Koloseum – kde zaměstnávají 65 zdravotně postižených. Prohlédli jsme si ho, podiskutovali o této problematice. Kompletují tu třeba dudlíky pro děti za 35 haléřů jeden. Pak jsme navštívili Maxov, kde je zařízení pro mentálně postižené. Slyšela jsem o něm už někdy před 15 lety, jsem tedy velmi ráda, že jsem ho konečně navštívila. Tam v okolí byla nádherná krajina Jizerských hor, navíc nám vyšlo počasí, takže si na zahájení volební kampaně vůbec nemůžu stěžovat,“ prozradila ParlamentnímListům.cz Michaela Marksová.

Michaela Marksová na kampani ČSSD v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…