Hnutí ANO nerovná se pan Babiš a opačně, říká rázně poslankyně Maxová

21.08.2017 12:21

Sestavování kandidátek ANO na jihu Čech před krajskými volbami zapříčinilo odchod několika členů. Opakovaly se vnitrostranické problémy i letos? Jak nazírá na kauzu Čapí hnízdo? Podpoří svým hlasem vydání kolegů? Akceptovala by koalici s KSČM? Nejen na to se ParlamentníListy.cz ptali předsedkyně jihočeského ANO a jedničky na kandidátce Radky Maxové. Ohlédli jsme se také za uplynulými čtyřmi roky. Co považuje za svůj největší úspěch? Proč je přesvědčena, že to mají ženy v politice těžší, a co navrhuje?

Hnutí ANO nerovná se pan Babiš a opačně, říká rázně poslankyně Maxová
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

Sociální demokracie se na jihu Čech zmítá ve vnitřních problémech. Ani hnutí ANO ale nezůstalo vnitrostranických neshod ušetřeno. Několik členů na protest proti směřování hnutí, ale i vůči vaší osobě, z ANO loni odešlo. Jak byste poměry uvnitř jihočeského ANO hodnotila dnes?

Napadá mě rčení – co tě nezabije, to tě posílí – a v tomto kontextu vnímám i jihočeské ANO. V krizové situaci nejlépe poznáte, kdo jaký skutečně je. Prospěcháři a jimi ovlivnění lidé odešli, ale další noví do hnutí vstoupili. Stal se z nás dobře fungující tým postavený na pevných základech.

Je podle vás klíčem k jednotné straně silný až autoritářský vůdce, jakým je Andrej Babiš?

Už jednou jsem řekla, že nejsme stádo ovcí, které hlídá jeden ovčácký pes. Hnutí ANO nerovná se pan Babiš a opačně. Tak jako na jihu i v celostátním měřítku jsme tým individualit, které pojí společný cíl – veřejná služba v dobrém slova smyslu pro všechny občany. Nebo svou otázkou snad chcete naznačit, že žádné další hnutí nebo strana není jednotné, jelikož nemají silného vůdce?

Do jaké míry se podepíše na výsledku voleb obvinění dvou nejvyšších představitelů hnutí ANO z podvodu v kauze Čapí hnízdo?

Neumím říct do jaké míry a jestli vůbec. Přála bych si, aby nás voliči vnímali v kontextu s naší prací, zda politika, kterou děláme, je smysluplná, či nikoliv.

Z vašeho pohledu byl postup, jakým Babiš získal dotace pro Čapí hnízdo, legální a morálně správný?

Tuto kauzu znám jen z médií a z vystoupení našeho předsedy v Poslaneckés sněmovně. Jedná se o záležitost starou 10 let, projekt byl opakovaně kontrolován a pan Babiš jakékoliv pochybení rezolutně odmítá. Ctím presumpci neviny a nebudu se stavět do role samozvaného soudce.

A co říkáte na načasování obvinění ze strany policie? Mohla jednak jinak, pokud shromáždila dostatek důkazů? Nejednalo by se o politizaci, pokud by s obviněním přišla až po volbách?

O tomto nechci vůbec spekulovat! Už čtvrt století žijeme v demokratickém státě, kde je moc soudní oddělena od moci výkonné a moci zákonodárné. Pokud policie shromáždí dostatek důkazů, má bez prodlení jednat.

Máte nějaké výhrady vůči žádosti policie Poslanecké sněmovně k vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k jejich trestnímu stíhání?

Zastávám názor, že pokud je Poslanecká sněmovna požádána o vydání poslance, a daná věc nesouvisí s výkonem jeho funkce, měl by být vydán.

Babiš měl auru člověka, který se nepotřebuje obohacovat z veřejných peněz. Je tomu ale opravdu tak? Potvrzuje žádost o vydání názor kritiků, kteří Babiše podezřívají právě z toho, že do politiky šel zcela účelově?

Samozřejmě, že pan Babiš šel do politiky účelově, tak jako my všichni ostatní. Záleží, co si pod tou účelovostí ale představujeme. V mém případě to například byla potřeba mít možnost v dobrém slova smyslu aktivně ovlivňovat život kolem sebe. Ale vy účelovostí v tomto případě asi myslíte čistě zištné důvody. Asi mám málo fantazie, ale neumím si představit jaké konkrétní by to v jeho případě měly být…

Aktuálně vládne koalice v jižních Čechách bez hnutí ANO. Obáváte se, že k vyšachování ANO může dojít i při jednání o budoucí vládě?

Nemám ráda takové to „co by, kdyby“ a po svých začátečnických chybách v politice vím, že rezolutní „ne… nikdy… v žádném případě…“ by nejen do politiky mělo patřit zcela výjimečně. Zbytečně to zavírá dveře a přináší víc škody než užitku. Ve většině případů lze přitom najít kompromis, dohodu přijatelnou pro všechny. Doufám, že po volbách všem zchladnou hlavy a koaliční vyjednávání budou skutečným vyjednáváním, nikoliv bojem „kdo s koho“ nebo „všichni proti jednomu“ za jakoukoliv cenu.

Jste ochotna spolupracovat se všemi stranami, včetně KSČM?

I v KSČM jsou fajn lidi, ale vadí mi, že se dodnes nedostatečně distancovali od toho, co prováděli v minulém režimu. Nedokázali jako strana za to plně převzít odpovědnost a lidem se omluvit. Takže spíš ne.

Vy jste do poslaneckých lavic usedala po čtyři roky. Co považujete za váš největší úspěch, kterého jste během let svého působení v politice dosáhla?

Největší úspěch? Byla jsem první, kdo v Poslanecké sněmovně upozornil na kritický stav Lékařské posudkové služby a celého systému posuzování invalidity a přiznávání příspěvku na péči, a toto téma se mi podařilo opakovaně prosadit na projednávání Výboru pro sociální politiku. Je nehorázné, že MPSV dodnes nemá koncepční řešení! Přitom opakovaně dostávám zprávy například od Sdružení praktických lékařů, že jsou případy, kdy žadatel zemře dříve, než je posouzen, nebo že se lidé kvůli dlouhé době posuzování dostanou až do exekuce. Díky mé aktivitě se zvýšila právní ochrana seniorů, zavedly se úroky z prodlení při neplacení výživného. A děti, kterým není placeno výživné a které se staly oběťmi trestných činů, že mohou být odškodňovány z fondu pro tyto oběti (peníze v tomto fondu se získávají z prodeje majetku zabaveného při trestné činnosti). A v neposlední řadě jsem také velmi ráda, že jsem svými aktivitami dokázala poukázat na nezbytnost navýšení odměňování pracovníků v sociální sféře. Tímto chci i znovu poděkovat panu Babišovi, že na toto pohlíží jako na jednu z priorit.

Pokud získáte důvěru znovu, oč byste se vy sama chtěla v příštích letech zasadit?

Patřím mezi ty, kteří rádi dotahují věci do konce, a nejen ve svých názorech jsou konzistentní. Do politiky jsem šla, protože jsem už nechtěla sedět s rukama v klíně a brblat, jak je všechno špatně. Během těch uplynulých čtyř let jsem se utvrdila v přesvědčení, že já a sociální politika patříme k sobě. A také jsem pochopila, že ženy to v politice mají o něco těžší než muži. Spolu s kolegyní připravujeme projekt, který by jim to mohl aspoň trochu usnadnit. Podotýkám, pokud se nám ho podaří realizovat, rozhodně nebude financovaný z veřejných zdrojů.

Jaké jsou tři hlavní důvody, proč by voliči měli volit právě hnutí ANO?

Vznikli jsme jako Akce nespokojených občanů a s občany jsme v každodenním kontaktu, takže víme, co lidi trápí a máme dostatek odborníků, kteří si s tím umí poradit. A víme, že nejme neomylní – umíme se poučit nejen z vlastních chyb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…