Přituhuje. Klaus zfackoval knížete za řeči o EU a odsunu Romů

01.02.2012 9:31

Prezident Václav Klaus dal v rozhovoru pro deník Právo do kontrastu složitá jednání premiéra Petra Nečase v Bruselu a vystoupení ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v televizi Prima. Ne předseda vlády, ale šéf diplomacie poškozuje Česko, zaujala hlava státu jednoznačný postoj ve válce o zahraniční směřování naší země.

Přituhuje. Klaus zfackoval knížete za řeči o EU a odsunu Romů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus přijímá na Hradě Karla Schwarzenberga

Vyjádření ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že postoj premiéra Petra Nečase k fiskální unii poškodil Česko, odstartoval válku mezi ním a předsedou vlády i prezidentem. „Jeho výroky považuji za mimořádně nepovedené, neprofesionální,“ uvedl Nečas. Podle něj by si ministr zahraničí měl taková slova napříště rozmyslet. „To nejsou nějaké výroky z vesnické tancovačky někde v Čimelicích,“ zmínil premiér obec, v níž má Karel Schwarzenberg zámek a kde se narodil jeho otec.

Prezident Václav Klaus navíc v rozhovoru pro deník Právo poukázal na to, že zatímco premiér Nečas vedl složitá jednání v Bruselu, tak šéf diplomacie vystupoval v televizi Prima v pořadu Fakta Barbory Tachecí a řekl tam věty, které – na rozdíl od postoje premiéra Nečase v Bruselu – Českou republiku skutečně poškozují.

Konkrétně připomněl, že Schwarzenberg řekl, že by bylo hezké, kdyby Tomio Okamura našel na světě místo, na němž by bylo možné vytvořit cikánský stát, jak v tomto pořadu v minulosti uvedl. „Nedovedu si představit, že by byl jakémukoliv jinému politikovi u nás či v cizině takový výrok prominut. Já ho panu Schwarzenbergovi v žádném případě nepromíjím. Proto se domnívám, že naši republiku poškodil pan Schwarzenberg, nikoliv pan premiér Nečas,“ řekl Klaus v rozhovoru pro deník Právo.

Politici s hledáním státu pro kohokoli nesouhlasí

Tuto myšlenku šéfa české diplomacie komentovali pro ParlamentníListy.cz už včera politici stran zastoupených v parlamentu. „S názory pana Okamury a Schwarzenberga nesouhlasím a zásadně je odmítám,“ uvedl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS. „Nesouhlasím s hledáním státu pro nikoho. To je zcestné samo o sobě. Vlastně to je myšlenka nacistů. Madagaskar atd.,“ přidal se místopředseda ČSSD i sněmovny Lubomír Zaorálek.

„Musím zásadně odmítnout termín ´konečné řešení´, stejně tak odmítám populistickou a nic neřešící odpověď Karla Schwarzeneberga,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. „To je drsné. A z úst pana vicepremiéra ...“ podivoval se ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných. Z poslanců TOP 09 na žádost o vyjádření pro ParlamentníListy.cz nereagoval nikdo.

Premiérovi je nutno jeho postoj v ovzduší Bruselu připsat k dobru

Prezident Klaus v rozhovoru pro deník Právo naopak vyzdvihl postoj předsedy vlády Nečase. „Premiérovo stanovisko v Bruselu velmi oceňuji a vím, že pro něho nebylo a nemohlo být – v ovzduší bruselských jednání – snadné. Měli bychom mu to připsat k dobru,“ poznamenal Klaus s tím, že ho překvapilo, když při obhajobě svého postoje uvedl Nečas jako první argument jeho stanovisko.

„Jsem přesvědčen, že ví sám i beze mne velmi dobře, že je další radikální evropský integrační krok – posun od měnové k fiskální unii – tragickou chybou. Tragickou chybou byl ostatně už vznik měnové unie, což dnes ví snad skoro každý. Tento pakt je založen na předpokladu, že jsou lidé nerozumní a že někdo v Bruselu je rozumnější než oni. To pravda není,“ řekl český prezident.

Fiskální unie je pošlapání suverenity jednotlivých zemí

Na rozdíl od premiéra by však svůj postoj neodůvodňoval limitovanou účastí nečlenů na jednání eurozóny, malou pozorností ke dluhovému kritériu ani problémem s ratifikací. „Neúčast či limitovaná účast nečlenů na jednání eurozóny je zcela irelevantní věc. Nejsme-li členy tohoto klubu, pak jim do toho nemáme co mluvit. V posledních dnech propagovaná myšlenka, zejména od TOP 09 a ČSSD, že máme být za každou cenu u toho, nemá žádné opodstatnění,“ zmínil Klaus.

Zopakoval přitom, že on sám je zásadně proti přechodu k fiskální unii. „Fiskální unie na kontinentální úrovni je absolutním pošlapáním suverenity jednotlivých zemí, což – mimo jiné – naznačují podivným způsobem ´uniklé´ výroky některých německých politiků během uplynulého víkendu, kdy de facto navrhovali, aby se Řecko dostalo pod protektorát EU,“ uzavřel prezident Klaus.

Schwarzenberg naznačuje svůj možný odchod z vlády

Otázka připojení Česka k fiskální unii rozdělilo politickou scénu napříč koalicí i opozicí. Zatímco za odmítavým postojem premiéra stojí Věci veřejné a souhlasí s ním i komunisté, na opačné straně se sešikovala TOP 09 a ČSSD. Obě dvě strany tvrdí, že bychom se dostali na okraj Evropské unie, TOP 09 ústy svého místopředsedy Miroslava Kalouska však upozorňuje, že bychom o žádnou suverenitu nepřišli.

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se už dříve vyjádřil, že by nemohl být ve vládě, která vyvede Česko z hlavního proudu Unie. I poté, co se premiér v pondělí nepřipojil k fiskální unii, však šéf diplomacie věří, že se podaří část ODS přesvědčit. Pokud ne, tak nevylučuje, že se k odchodu z vlády nakonec rozhodne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…