S ministrem rumu a doutníkům neholduji, říká bývalá hvězda Novy

17.08.2010 20:21

Z průzkumu agentury SANEP vyšel jako nejméně důvěryhodný člen vlády ministr kultury Jiří Besser. Co je neznámé, tomu nedůvěřujeme, nabízí vysvětlení mluvčí úřadu Stanislav Brunclík.

S ministrem rumu a doutníkům neholduji, říká bývalá hvězda Novy

Nedávný průzkum agentury SANEP o důvěryhodnosti členů vlády vyhrál na celé čáře Miroslav Kalousek. Pro ministra financí se vyslovilo 57,2 procenta respondentů. Na opačném pólu pořadí se ocitl Jiří Besser, kterému dalo důvěru jen 19,2 procenta respondentů, což je jen třetina důvěryhodnosti vítězného Kalouska. Oba ministři zastupují TOP 09.

Politického matadora lidé dobře znají, zatímco Besser je pro mnohé nepopsaný list papíru. „Ministr přišel do funkce jako člověk pro většinu lidí neznámý. A to je přirozená lidská vlastnost, co je neznámé, tomu nedůvěřujeme," říká pro ParlamentníListy.cz Stanislav Brunclík, ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva kultury.

Média zmiňují zubaře a sport, méně už exstarostovy úspěchy

Nástup Bessera do funkce nesla kulturní obec nelibě, protože s tímto resortem měl minimální zkušenosti a kontakty. Svou roli v malé důvěryhodnosti ministra mohlo sehrát i to, že se v médiích často připomíná jeho bývalá profese zubaře a zapálenost pro sport, méně už to, že byl starostou Berouna, který se stal díky péči o kulturní památky Historickým městem roku 2009.

„Rozhodně média nezanedbáváme," brání se Brunclík představě, že by za nelichotivým obrazem ministra u veřejnosti stála nedostatečná prezentace ve sdělovacích prostředcích. „Ale pro kulturu jde o zcela novou tvář. A stejně jako k nové věci, tak i k novému člověku přistupujeme zpočátku s větší obezřetností," trvá si šéf tiskového odboru na svém.

Doutníky a kvalitní rum jsou pro mluvčího už jen minulostí

Ani Brunclíkovo jmenování se nesetkalo s kladnou odezvou v médiích. „S ministrem Besserem ho pojí záliba v doutnících, jejichž pokuřováním v kombinaci s popíjením rumu rád tráví volný čas," připomněl Deník Referendum, s čím se před lety Brunclík svěřil v jednom rozhovoru.

„Nebudu popírat, co jsem kdy řekl. Ale nemůžete si představovat, že se povaluji od rána do večera s doutníkem v puse. To bylo tak, že jsem si doutník zapálil při nějaké vhodné příležitosti tak jednou týdně," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Brunclík.

Teď už si doutník vychutná tak jednou za čtvrt roku. „A kdy jsem se napil dobrého rumu, tak to už si vůbec nepamatuji," bourá Brunclík zcela představu poživačného labužníka. Není to však tím, že zaměnil místo šéfa publicistiky v TV Nova za pozici člověka, který mluví za ministerstvo kultury. „Po letech se mění chutě, mění se koníčky. To se může stát," zdůvodňuje Brunclík, proč už je pro něj záliba v doutnících i popíjení rumu minulostí.

Čtěte také:

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…