To jsem rád, že jste to tak dlouho vydrželi, loučil se Klaus

19.02.2013 6:24

V pondělí proběhnul 90. koncert z cyklu Jazz na Hradě, pravděpodobně poslední. Není totiž jisté, zda po prezidentu Václavu Klausovi, který festival založil, v něm bude pokračovat i jeho nástupce Miloš Zeman.

To jsem rád, že jste to tak dlouho vydrželi, loučil se Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Samozřejmě to prezidentovi nedalo, aby se trochu neohlédl zpět a trochu nezbilancoval historii Jazzu na Hradě.

Bylo nás pět

„Dobrý večer, dámy a pánové, je dobře, že vás dneska zase tolik přišlo. Možná tušíte, že už je to devadesátý koncert a že už je to opravdu koncert poslední – v tomto stylu a v této sérii. Jestli si někdo z vás pamatuje, jak to začínalo, tak před devíti lety, v únoru 2004. Je tady ještě někdo, kdo to pamatuje? Zvedněte ruku,“ zkoušel publikum prezident Klaus.

„Jedna, dva, tři, čtyři, pět. No dobrý, no. To jsem rád, že jste vydrželi takovou dobu a já vám za to pěkně děkuji. Na ten Jazz na Hradě jsem přišel rok poté, co jsem přišel na Hrad, takže nemáme stý koncert, ale devadesátý. Chci poděkovat všem, co tady hráli, co to organizovali, ale i vám divákům, že jste se tady scházeli,“ dodal Klaus.

Indické motivy

Poté již vystoupilo trio Vitouš – Garbarek – Gurtu. Miroslav Vitouš hrál na kontrabas, Jan Garbarek na saxofony a Trilok Gurtu na bicí. Gurtu pochází z Indie, tak řada skladeb byla poznamenána orientálními motivy, především jeho „etno“ sólo.

Mezinárodní seskupení hrálo zhruba hodinu a půl a muzikanti jednu skladbu po potlesku publika přidali. Vitouš vystoupil na Jazzu na Hradě již v červnu 2006. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…