Vláda hledí daleko za horizont jednoho volebního období, vzkazuje Drábek

22.08.2012 21:56

Důchodová reforma, kterou připravila vláda premiéra Petra Nečase, dočasně zatíží hospodaření státu. Opozice k tomu ovšem dodává, že v dlouhodobém horizontu nepřinese nic dobrého, snad s výjimkou penzijních fondů, které budou moci zbohatnout. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s tímto pohledem zásadně nesouhlasí a důchodovou reformu dál hájí.

Vláda hledí daleko za horizont jednoho volebního období, vzkazuje Drábek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Levicová opozice tvrdě kritizuje důchodovou reformu v podobě, jak ji připravil tým ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Ten se za chystanou reformu staví dál, křiku opozice navzdory. Zavedení druhého důchodového pilíře má podle ministra smysl. Poukazuje třeba na to, že se Česká republika může při přípravě reformy poučit z chyb nastavení důchodových reforem v okolních státech.

Reformu nelze nastavit na věčné časy

"Lze uznat, že sebelépe navržený systém potřebuje reagovat na změny, tedy že nelze navrhnout „navždy neměnnou“ podobu II. pilíře. Ostatně průběžný pilíř se mění téměř neustále. Záleží však na tom, jak dlouhodobě je zaměřeno vnímání politické reprezentace. Současná vláda si uvědomuje nutnost hledět daleko za horizont jednoho volebního období, protože řešení problémů spojených se stárnutím populace se týká období desítek let a života několika generací," zdůraznil ministr.

Poukázal také na případ Maďarska, kde se tamní vláda rozhodla pro faktické znárodnění naspořených penzí, což krátkodobě pomohlo státnímu rozpočtu, ale z dlouhodobého hlediska se tento krok jeví jako problematický. Drábek trvá na tom, že je podstatně prozíravější doporučit občanům, aby si sami spořili na své stáří a nespoléhali se pouze o stát.  

"Čím vyšší procento úspor v druhém pilíři, tím vyšší diverzifikace rizika a vyšší posílení individuální odpovědnosti, která v našem současném systému téměř chybí. Na druhou stranu tyto prostředky budou dočasně chybět ve veřejných rozpočtech. Kritici zapomínají právě na slovo „dočasně“, protože jakmile začnou lidé spořící si v II. pilíři odcházet do důchodu, nároky na průběžný pilíř se adekvátně sníží," podotýká Drábek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…