Zklamal jste mě, pane prezidente, naříkal občan. A Zeman jasně pohovořil o Pravém sektoru, vraždění na Ukrajině a vojácích USA

16.06.2014 14:32

Z PROFILU Prezident Miloš Zeman opět odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Většina otázek se týkala postojů hlavy státu k debatě o možnosti posílení aliančních vojsk v Evropě. Prezident v odpovědích především vysvětloval, že nikdy nemluvil o tom, aby v Česku byli američtí vojáci. „Na srpen 1968 jsem rozhodně nezapomněl,“ podotkl Zeman s tím, že o žádné internacionální pomoci nikdy nemluvil.

Zklamal jste mě, pane prezidente, naříkal občan. A Zeman jasně pohovořil o Pravém sektoru, vraždění na Ukrajině a vojácích USA
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman řekl, že exekutoři mají zabavovat majetek bohatých dlužníků

„Pane prezidente, myslíte, že až nás obsadí vojsko USA, že se budou chovat násilně vůči různým demonstracím tak jako se děje na Ukrajině vůči civilistům? Volila jsem Vás a doufala… Lituji mé volby,“ napsala prezidentu republiky čtenářka.

Miloš Zeman odpověděl jednoznačně. „Žádná vojska nás obsazovat nebudou. Pokud jste měla na mysli americké výsadkáře, o jejich přítomnost požádala Litva, Lotyšsko nebo třeba Polsko. Česká republika o nic takového nepožádala,“ konstatoval.

„Nebudu originální - pane prezidente, zklamal jste mě. Volil jsem vás, už nebudu. O žádnou internacionální pomoc nestojím,“ napsal Zemanovi čtenář Tomáš Jeníček. „Nevím, jak jste přišel na internacionální pomoc, o té jsem nikdy v dobrém nehovořil. Na srpen 1968 jsem rozhodně nezapomněl,“ vysvětlil prezident.

„Pane prezidente, protože jsem vás volila, doufala jsem v lepší příští a ejhle ono nic, ba naopak. Souhlasíte s rozmístěním vojsk NATO v Evropě, nevím, jestli to nevidíte, nebo vidět nechcete, co ve jménu demokracie už ve světě napáchaly USA za zvěrstva, ale my budeme, i za cenu toho, že si sami sebe nemůžeme vážit, stále v předklonu poklonkovat, hlavně, že nám plácají po ramenou. Je mi to moc líto, cítím jen zklamání a stud za vládu i za prezidenta,“ vzkázala prezidentu Zemanovi další čtenářka.

Miloš Zeman v odpovědi připomněl, že Česká republika je členem NATO a podílí se tedy na jeho aktivitách. „Patrně jste měla na mysli zvýšení počtu amerických vojáků. O výsadkáře požádaly některé členské státy NATO, ne však Česká republika. Proto u nás američtí výsadkáři nebudou,“ zopakoval prezident.

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Další ze čtenářů přisoudil hlavě státu podporu současného ukrajinského režimu, protože prý neodsoudil bombardování civilních obyvatel. „Bombardování civilních obyvatel jsem vždy odsuzoval a odsuzovat budu nadále. Svou poznámkou máte zřejmě na mysli současnou ukrajinskou krizi. Od počátku volám po uklidnění situace a jednání mezi znesvářenými stranami tak, aby už nadále nedocházelo k obětem mezi civilním obyvatelstvem,“ reagoval Miloš Zeman.

Zazněla i výčitka kvůli neúčasti na recepci pořádané ruským velvyslanectvím 9. května. „Co vám nemůžu odpustit, je vaše neúcta v případě odmítnutí recepce v rámci oslav osvobození naší republiky na velvyslanectví Ruska. Čím si to padlí vojáci zasloužili? V době, kdy oni padli za naši svobodu, nebyl Krym ukrajinský,“ vzkázal další čtenář.

„Památku padlých vojáků Rudé armády, stejně jako památku padlých z ostatních spojeneckých armád, jsem uctil ve státní svátek České republiky dne 8. května na pražském Vítkově. Před všemi, kteří položili životy za naši svobodu, se hluboce skláním. Recepce, kterou zmiňujete, se zúčastnila celá řada mých nejbližších spolupracovníků,“ odpověděl prezident Zeman. Zde je dobré připomenout, že se Miloš Zeman nezúčastní ani recepce u příležitosti Dne nezávislosti USA.

„Změnil se váš názor na fašismus a nacismus (v jakékoliv formě)? Jak mi můžete jako vrchní velitel Armády České republiky vysvětlit, že fašistické bojůvky na Ukrajině (Národní garda Pravého sektoru) používají české výstrojní součástky a výzbroj (neprůstřelné vesty s maskováním vz. 95, samopaly vz. 58), když se naší armádě mnohých výstrojních součástek nedostává?“ tázal se další z registrovaných čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Něco takového ale podle Zemana není možné. „Tvrdě odsuzující názor na fašismus a nacismus jsem nezměnil. Opakovaně jsem veřejně odsoudil novodobé banderovce i Pravý sektor. Mohu Vás ubezpečit, že Armáda ČR těmto nacionalistickým, až fašistickým uskupením výstroj a výzbroj nedodává,“ odmítl prezident.

Jiný čtenář se obával, že prezident podporuje snižování platů zaměstnanců ve státních a polostátních firmách, jako České dráhy nebo Ředitelství silnic a dálnic. Miloš Zemana připomněl a ubezpečil, že jeho nedávné výroky směřovaly k nejvyšším manažerům takových podniků.

„Hovořil jsem především o tom, že by se měly snížit platy a odměny vysoce postavených manažerů ve státních a polostátních formách. Statisícové platy a milionové zlaté padáky považuji za nemravné. V žádném případě tedy nevolám po tom, aby se snižovaly platy běžných pracovníků Českých drah,“ doplnil prezident republiky v odpovědi na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…