Nečas: Vliv na reformy jsme neztratili, pozice nevyklízíme

04.07.2010 13:52

Jako budoucí premiér jsem opravdu přesvědčen, že jsme dosáhli maxima možného.

Nečas: Vliv na reformy jsme neztratili, pozice nevyklízíme

Vážené členky, vážení členové,

ve středu jsem představil složení koaliční vlády. K dohodě jsme dospěli v několikahodinovém náročném jednání. Jsem opravdu přesvědčen, že jsme dosáhli maxima možného. Jsme v reálné situaci, kdy vládu České republiky sestavuje strana, která nevyhrála volby a získala 20 % hlasů.

Četl jsem v novinách a slyšel od řady lidí v uplynulých dnech, že ODS a Petr Nečas tuhle partii prohráli, že ODS ztratila vliv na nejdůležitější reformy a že vyklidila pozice.

S tím zásadně nesouhlasím. Mým cílem i úkolem bylo vytvořit reformní vládu, která má jako celek správně fungovat. Nerozdělovali jsme jednotlivé vládní posty jako pašalíky a nepřistupovali ke státu jako ke kořisti. Nejsem naivní a vím, že prostřednictvím rezortů se vykonává reálná politická moc. Trvám ale na tom, že dohodnuté rozložení křesel naši pozici nikterak neoslabuje. Máme nejvíce členů vlády a máme také ministerského předsedu. A máme také předsedkyni Sněmovny, což je bezpochyby velmi významný post, jeden ze čtyř nejvýznamnějších ve státě.

Kdo by si ještě měsíc před volbami pomyslel, že by to takhle mohlo dopadnout...

Koaliční vláda má před sebou důležitou práci na nezbytných reformách. Všichni víme, že to lehké nebude. Čeká nás řada nepopulárních opatření. Musíme je udělat, protože je naše země potřebuje.

Veřejně jsem převzal za práci na reformách plnou odpovědnost. Budu se na nich osobně podílet a bude je také prezentovat před veřejností. Plánuji obnovit Národní ekonomickou radu vlády (NERV) a vytvořím také reformní pracovní tým, který bude zahrnovat příslušné ministry (financí, práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu a také zdravotnictví). V tomto týmu bude také Martin Říman jako šéf mých poradců a budu v něm také já.

Jsem přesvědčen, že se vlna mediálních pochybností o údajně slabé pozici ODS ve vládě přežene, protože není pravdivá.

Budu vyžadovat po svých ministrech aby odváděli tak dobrou práci a byli tak aktivní, že nebude pochyb o tom, kdo je faktickým lídrem kabinetu. Stejně tak budu chtít, aby i garanti oblastí, kde své ministerské rezorty nemáme, dokázali oslovit veřejnost kvalitními návrhy. Ocitáme se po volbách opravdu v nové situaci. Máme na pravém boku silnějšího konkurenta, než kdykoli předtím. To nesmí vyvolat nervozitu, ale naopak vybudit odhodlání a energii k intenzivní práci a k co nejlepším výsledkům.

ODS přijala největší míru odpovědnosti za další vývoj v zemi. Narušit nebo dokonce ohrozit koaliční jednání nekorektními požadavky by bylo popřením role, kterou máme hrát, a skutečným projevem slabosti. Chovat se realisticky, odpovědně a korektně má být přece základní výbavou politiků a politiky ODS.

Věřím, že se v prvním červencovém týdnu podaří uzavřít s našimi partnery poslední ze sedmi kapitol koaliční smlouvy - zdravotnictví. A pak se plně vrhneme do práce na reformách. Vládu čeká obrovské množství úkolů. My jsme na ně připraveni.

Děkuji za Vaši podporu.
RNDr. Petr Nečas, premiér ČR a předseda ODS

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

16:04 Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

Vládní věci se daly do pohybu, prezident se schází s lídry parlamentních stran, takže jednání a vyje…