Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2024 10:14:00

Útok USA v Jemenu bez arabské účasti je neúspěch

Útok USA v Jemenu bez arabské účasti je neúspěch

Letecký útok USA na Húsíe 12-13. 1. 2023 v Jemenu dokládá politickou složitost současného světa, kdy již Západ není vedoucí silou, k níž by se vždy někdo z ostatních částí světa přidal. K USA se přes jejich snahu nikdo ze sousedních států nepřidal.

To, že Húsíové útočí na lodě v Rudém moři, které nějak spojují s Izraelem, vede k oslabení námořní dopravy přes Suezský průplav, což se dotýká Egypta, který má z průplavu významné příjmy. Přesto se Egypt nepřidal k válečnému útoku USA. Ekonomické zájmy nepřevážily nad neoblíbeností americké politiky v arabském světě. Ještě zajímavější je, že se k útoku nepřidala sunitská Saudská Arábie, která s šíitskými Húsíi v letech 2015-22 válčila a podporuje v Jemenu jejich odpůrce. USA oznámily jen podporu malého státu Bahrajn z Perského zálivu, který se však do vojenské akce přímo nezapojil a neleží v oblasti Rudého moře.

Spojené státy o arabskou účast při svém útoku v Jemenu usilovaly, ale neuspěly i u států, pro které by to bylo ekonomicky či jinak politicky výhodné. Pro arabské státy je nyní nepřijatelná účast v americkém útoku na jakýkoliv arabský stát a v tomto případě i jen na arabskou povstaleckou skupinu. To ve spojení s růstem vazeb arabského i afrického světa na Čínu a Rusko, dokazuje zánik amerického snu o světovládě (unipolarismu) a pokračujícího mocenského slábnutí Západu. Útok vojenské cíle splnil, ale americké politické cíle naplněny nebyly.

Navíc mi není jasné, zda se může o této válce svobodně diskutovat nebo Ministerstvo vnitra a nejvyšší státní zástupce Igor Stříž bude podporu vojenskému útoku USA anebo naopak jemenským povstalcům cenzurovat a kriminalizovat. Ani nevím, zda zas premiér Fiala nebude o tomto konfliktu lhát, že jsme ve válce, byť jsme žádnou válku nevyhlásili, a zda náčelník generálního štábu Řehka nebude volat po našem zapojení do války od první minuty.

Pravda je, že vůči útoku USA v Jemenu nemáme spojenecké závazky kolektivní obrany v rámci NATO. Prvním důvodem je, že Jemen v Rudém moři je mimo území, na které se vztahuje kolektivní obrana NATO (členské státy v Severní Americe, severní Atlantik, Evropa, asijské území Turecka a Středomoří). Druhým důvodem je, že území Spojených států amerických nebylo napadeno, ale šlo o americký letecký útok na území Jemenu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama