Ing. Vladimír Derner

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2010 10:21:14

Proti všem

Proti všem

Vicehejtman se postavil proti všem ostatním lídrům politických stran v kraji.

Vicehejtman Vladimír Derner se ostře postavil proti tvrzení všech lídrů politických stran, kteří se zúčastnili speciálních Otázek Václava Moravce v Královéhradeckém kraji. Napříč politickým spektrem se lídři shodli, že nedostatek peněz na investice do veřejné infrastruktury je možné řešit zapojením soukromého kapitálu formou tzv. PPP projektů. Podle Dernera se jedná o iluzi, za níž stojí zájmy velkého byznysu, v jehož službách mnozí politici pracují.

„Každý soukromý investor vynaloží své prostředky pouze s vědomím, že každá koruna se mu i s patřičným ziskem musí vrátit. V případě dálnic se jasně hovoří o tom, že nově postavené dálnice by stát, tedy daňoví poplatníci, měl splácet. Jde tedy opět o úvěr, jehož půvab je možná v tom, že se splácí formou nájemného a v příslušných výkazech jako dluh nefiguruje,“ poukazuje Vladimír Derner. PPP projekt je nastaven tak, že roli investora přebírá soukromá firma, která se ve svých obchodních vztazích nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách a která není povinna poskytovat veřejnosti informace o svém hospodaření.

„Nejde o nápad příliš nový a některé případy včetně jejich neslavných výsledků jsou známy,“ říká Derner a jmenuje kauzy týkající se parkovacího systému firmy Atol v Hradci Králové, kde velká část akcionářů není známa, dále Veolia, která během několika let dokázala ceny vody vyšroubovat až na úroveň cen v Německu a také připravila obce o možnost čerpat dotace z EU pro rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury. Neméně známá je i předražená rekonstrukce hradeckého pivovaru, kde se dodnes řeší závažné vady stavby a kvůli které kraj zaplatil pokutu protimonopolnímu úřadu za porušení zákona. „Zkušeností s těmito postupy je více než dost a vše nasvědčuje tomu, že zájem politiků zajistit některým firmám exklusivní podnikání na úkor občanů stále trvá,“ shrnuje Derner.

PPP je zkratkou pro Partnerství veřejného a soukromého sektoru (Public Private Partnerships). Zadavatelem zakázky je veřejný sektor, roli investora přebírá soukromá firma. Na konci projektu přechází výsledek realizace do vlastnictví zadavatele. 22.3.2010
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama