Mgr. Radek Vondráček

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2023 21:03:00

Hlasování EP kvalifikovanou většinou oslabuje svrchovanost členských států

Hlasování EP kvalifikovanou většinou oslabuje svrchovanost členských států

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2023 k ohrožení státní suverenity v případě zrušení práva veta v Evropské unii

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

pokusím se ušetřit nějaký čas, ačkoliv možná teď už to nemá smysl, když jste si odhlasovali, že tady můžeme být i po půlnoci. Jenom připomínám, že jednací řád zná pouze dva časy, a to je 19.00 a 21.00. A jednací den vždy trvá až do následujícího jednacího dne. Fakticky jsme tady hlasovali dvakrát totožný návrh. Podruhé vůbec nemělo k tomu hlasování dojít, ale respektuji, že tady je nějaký úzus, že se ta "dvacetčtyřka" někdy říká. Jenom si prosím uvědomte, že ta hodina 24.00 nikde v jednacím řádu není. Tak příště bychom si to snad mohli někde vyříkat, aby se to dělalo správně.

Já patřím mezi ty poslance, kteří minule vzali svoji přihlášku k programu zpět, abychom se někam posunuli. Nicméně mám pocit, že ten můj bod jaksi časem nezestárl a že je žádoucí, abychom ho projednali. Já jsem ho nazval, jestli si dobře vzpomínám, Zachování jednomyslnosti při hlasování Rady Evropské unie. Navrhuju to jako nový bod a navrhuju ho z toho důvodu, že je to tak důležitá věc, že se tím nemůžeme promlčet v rámci Parlamentu. Už to tady navrhovalo x poslanců, abychom to projednávali. A co následovalo?

No, všechno odstartoval projev pana prezidenta na univerzitě v Bruggách, který vyzýval k tomu, abychom o té věci diskutovali. Když něco takového řekne hlava státu, jinými slovy říká, že to podporuje. Následovalo vyjádření premiéra Fialy, který řekl, že si nepřeje zrušení veta. Já děkuju za to, že byl konzistentní, protože já už jsem ho jednou vyzýval na interpelacích, jaký jeho názor, a on tenkrát taky řekl, kdyby to záleželo na mě, tak bych právo veta nerušil.

Já bych to tedy potom vzal, že je to vyjádření předsedy vlády. Nicméně já si potom přečtu zase nějaké rozhovory s panem ministrem Dvořákem, který se jednak netají tím, že eurofederalista, a pak někde říkal, že se svými protějšky někde o tom dále jedná. Tak jak to tedy je? Jedná o tom někdo? Nejedná o tom někdo?

Místopředseda ODS pan Vondra řekl, že s panem prezidentem mluvil a ten souhlasil s tím, že jednomyslné hlasování je pro Českou republiku důležité. No, ale následně šel a měl projev, jaký měl. Já upozorňuju, že hlasování kvalifikovanou většinou oslabuje svrchovanost členských států, jímž jsou vnucena rozhodnutí bez jejich souhlasu. "Podstatou státní svrchovanosti je moc nad válkou, mírem a zahraniční politikou. Nemá-li ji stát, není suverénem, ale jen protektorátem." To je citát z článku pana doktora Koudelky v Mladé frontě, v iDNES.

Já jsem si proto připravil návrh usnesení, který vám za chviličku přednesu, a byl bych rád, kdyby se k tomu následně postavila vláda jako celek a jednou provždy jsme měli postaveno najisto, jak nás bude vláda a jednotliví ministři v Evropské unii reprezentovat. Já bych byl rád, kdybychom zařadili tento nový bod, já zatím nebudu navrhovat jeho pevné zařazení, jenom ať tam je na pořadu schůze.

Pojďme se domluvit, že by to bylo velmi krátké. Navrhuji, abychom přijali toto usnesení: Za prvé Poslanecká sněmovna podporuje zachování současného rozsahu jednomyslného hlasování v Radě Evropské unie, přičemž zejména v oblasti zahraniční politiky a bezpečnosti jde o nutnou součást svrchovanosti členských států Evropské unie. Za druhé Česká republika v souladu s článkem 1 Ústavy je svrchovaným státem i po vstupu do Evropské unie.

Pokud vím, tak je tady většinová shoda v této Sněmovně, že tento názor převládá, tak prosím, zařaďme tento bod a hlasujme o tom, abychom to měli postaveno najisto a abych já se nemusel bát, když třeba pan premiér řekne, že přesune ambasádu do Jeruzaléma, a pak přijde jeho ministr zahraničních věcí a řekne, že to nejde.

Chtěl bych mít jistotu, že když předseda této vlády řekne, že je proti zrušení veta, tak to bude respektovat celá vláda. Když se tak vysloví i Poslanecká sněmovna, budeme mít tuto záležitost jednou provždy, alespoň doufám, že alespoň tedy do dalšího Evropského parlamentu, do další Evropské komise, po volbách, vyřešenou.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama