Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2021 17:06:14

Když práce stačí pouze na základní životní potřeby

Když práce stačí pouze na základní životní potřeby

Jak po ekonomické stránce vypadá život námezdního dělníka s nízkou mzdou? K reprodukci takové pracovní síly je zapotřebí nejen regenerace, ale určitého množství životních prostředků (jídla, oblečení, nájem a energie).

Pracovní síla nutná k produkci pracovní síly je tedy pracovní dobou nutnou k výrobě těchto životních prostředků, čili hodnota pracovní síly je hodnota životních prostředků nutných k zachování majitele této síly.“ (Marx, Kapitál I., str. 114)

Rozsah tzv. nezbytných potřeb je výsledkem historického vývoje a závisí na kulturní úrovni dané země, na tom, za jakých podmínek, s jakými zvyky a životními nároky se na daném místě vytvořila třída námezdních dělníků.

Na rozdíl od ostatního zboží obsahuje tedy určení hodnoty pracovní živel historický a mravní. Avšak pro určitou zemi v určitém období je průměrný okruh nutných životních prostředků dán.“ (Marx, Kapitál I. str. 114)

Zatímco dříve političtí ekonomové tvrdili, že k nezbytným životním prostředkům přistupují životní prostředky potomstva, náhradníků, děti dělníků a budoucí námezdní pracovní síly, tak v současnosti rostou některé nezbytné životní náklady neuvěřitelně nahoru, viz. nájemné bydlení, a proto někteří lidé nemají ani na nezbytné prostředky jako je potomstvo (snižuje se porodnost v ČR).

Za současnou zhoršenou ekonomickou situaci (pro námezdní pracovní sílu) v ČR – tedy snižování porodnosti a zvýšený výskyt exekucí mohou tyto dva faktory:

  1. Cena majetku (nájmy a bydlení) roste rychleji, než cena práce (mzdy a platy) a námezdní pracovní síle nezbývá dostatek finančních prostředků pro rodinné záležitosti,

  2. Podle agentury Medián si Češi nejčastěji půjčují zejména na životně nezbytné věci, jako je nájem, energie či spotřebiče.

Zatímco dříve političtí ekonomové v případě reprodukce pracovní síly počítali i s reprodukcí rodiny, tak v současnosti to vypadá, že liberální ekonomové se snaží porodnost nahradit zahraničními imigranty (samozřejmě na úkor českých rodin).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama