Ing. Igor Svoják, MBA

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2012 12:25:22

Stát musí kuřákům měřit stejným metrem

Stát musí kuřákům měřit stejným metrem

Vláda chce státní rozpočet v příštích letech stabilizovat mimo jiné vyšším zdaněním jemně řezaného tabáku.

Jako liberálně konzervativní politik mám s jakýmkoliv zvyšováním daní obyčejně problém. Jako člen sněmovního zdravotnického výboru ale v tomto případě rád ustoupím, protože daně jsou účinným nástrojem regulace zdraví škodlivých výrobků. 
Navíc velmi spravedlivým, protože o výši své daňové povinnosti rozhoduje každý sám množstvím, v jakém si svého zlozvyku dopřává. Spravedlivým však pouze za předpokladu, že stát bude kuřákům měřit stejným metrem a nastaví rovné podmínky pro odvody z různých produktů, které lze při stejné „míře potěšení“ vzájemně zaměnit. 
  Konec kuřáckému daňovému ráji  Současná sazba spotřební daně na tabák je 1400 Kč za kilogram a podle záměru vlády by se měla možná již v příštím roce změnit na 1628 Kč. Konečně se tak začne zmírňovat enormní daňové zvýhodnění řezaného tabáku oproti klasickým cigaretám, kvůli kterému nám v České republice za poslední dekády vyrostl v mezích zákona regulérní kuřácký daňový ráj.  Ke škodě nás všech a k radosti tabákových společností. 
  Malý průzkum trhu přitom přináší zajímavá čísla. Zatímco z jedné krabičky cigaret odvádí kuřák spotřební daň nejméně 42 Kč, z dvaceti ručně vyrobených cigaret zaplatí daň téměř třikrát nižší, a sice zhruba 15 Kč. Komu se chce počítat, snadno si odvodí zdanění pro dvacetigramové balení tabáku na 28 Kč. Vyjdeme-li z údajů výrobců o počtu cigaret, které lze z takového množství tabáku ubalit, dopočítáme se částky 15 Kč za dvacet kusů. Komu se počítat nechce, za toho to už udělal i český kuřák. Svědčí o tom nebývalý nárůst segmentu jemně řezaného tabáku v posledních letech, který kopíruje trend v celé Evropské unii. 
  Balené cigarety škodí stejně Důvod pro tak výraznou výhodu na straně jemně řezaného tabáku proti klasickým cigaretám přitom neexistuje pouze ve fiskální oblasti. Nižší cena řezaného tabáku nedává smysl především ze zdravotního hlediska. Škodlivé účinky balených cigaret jsou přinejmenším srovnatelné s těmi klasickými, a proto by měla být srovnatelná i odvedená daň. V tomto kontextu považuji vládou navržené tempo harmonizace dokonce za velmi nedostatečné. Abychom dosáhli skutečně spravedlivého zdanění, měla by být sazba na kilogram tabáku alespoň dvojnásobná.   Strašení černým trhem není na místě
  Tabáková lobby se snaží argumentovat, že zdražení dvaceti ručně balených cigaret o necelé tři koruny trh neunese a bude mít za důsledek příliv pašovaných či padělaných výrobků. Tato argumentace neobstojí. Na to je zdražení příliš mírné. Není navíc důvod podceňovat naši celní správu, díky níž nelegální trh s tabákovými výrobky dlouhodobě klesá.
  Jsem přesvědčen, že tabákové koncerny, které bojují proti zvýšení daně na řezaný tabák, se nechovají zase tak společensky odpovědně, jak o sobě samy tvrdí. Je pravděpodobné, že postupná harmonizace zdanění dvou hlavních tabákových kategorií postupně povede také ke zdražení extrémně levného kuřiva, které je bránou k tabákové závislosti především u teenagerů. Je pochopitelné, že se producenti tabákových výrobků snaží chránit svůj byznys. Strašení černým trhem tam, kde je ve hře zdraví našich dětí, ale akceptovat nesmíme.  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama