Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2023 15:11:57

Nelze vyhodit manžela z podnájmu

Nelze vyhodit manžela z podnájmu

Podle občanského zákoníku vás nesmí manžel(ka) vyhodit z bytu na základě nájemní smlouvy. Stane-li se takový byt obydlím manželů, pak uzavřením sňatku vzniká nájemní právo oběma manželům společně.

Zákon č. 89/2014 Sb, § 745

(1) Je-li obydlím manželů dům nebo byt, k němuž měli jeden z manželů ke dni uzavření nájemní právo, vznikne uzavřením manželství k domu nebo k bytu oběma manželům společné nájemní právo, při pozdějším uzavření nájemní smlouvy vzniká oběma manželům společné nájemní právo účinností smlouvy. To platí obdobně i v případě jiného obdobného závazkového práva.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, ujednají-li si manželé něco jiného.


Zákon č. 89/2014 Sb, § 748

(1) Mají-li manželé společné nájemní právo k domu nebo k bytu, ve kterém se nachází rodinná domácnost manželů nebo rodiny, platí 747 odst. 1 věta první odbodně. Manžel nesmí bez souhlasu druhého manžela nájem ukončit, nebo jej omezit právem, jehož výkon je neslučitelný s bydlením manželů nebo rodiny.

(2) Jedná-li manžel bez souhlasu druhého manžela v rozporu s odstavcem 1, může se tento manžel dovolat neplatnost takového právního jednání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama