Ing. Jitka Volfová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2023 11:19:00

Českolipský azyl je otevřený, útočiště v něm najdou rodiče s dětmi

Českolipský azyl je otevřený, útočiště v něm najdou rodiče s dětmi

Nový azylový dům pro matky i otce s dětmi v nouzi v Dubické ulici v České Lípě, nazvaný jednoduše Českolipský azyl, je otevřený.

Do provozu jej slavnostně pustili ve středu 1. listopadu 2023. Objekt byl stavebně dokončený v červnu letošního roku, stavba trvala zhruba rok. Registraci nová sociální služba získala v průběhu letošního října. 

Zhotovitelem stavby byla firma BLÁHA Trade, s.r.o., která zakázku vysoutěžila za 26,7 mil. Kč vč. DPH. Vysoutěžená cena se v průběhu stavby navýšila převážně vlivem inflace o 1 mil. Kč. na 27,7 Kč vč. DPH (0,8 mil. inflace, 0,2 mil. vícepráce). Město na tento projekt získalo dotaci z IROP do maximální výše 17,4 mil. Kč. Přes prázdniny probíhalo vybavení azylového domu nábytkem a elektrospotřebiči, za vybavení město zaplatilo dalších necelých 800tis. Kč.

V azylovém domě je 11 dvou a třílůžkových pokojů pro klienty s celkem 25 lůžky. Jeden třílůžkový pokoj je proveden jako bezbariérový a umožňuje tak ubytování imobilních klientů. Součástí budovy je i společná kuchyňka, společná sociální zařízení, prádelna, terapeutická místnost a zázemí pro personál. Jako první se do objektu přesunou dvě stávající klientky Domu rychlé pomoci, kde doposud měly zázemí. Jelikož tento dům již nevyhovuje všem potřebným standardům, postavilo město Česká Lípa azylový dům nový. Volná kapacita právě nyní ještě v azylovém domě je, předpokládá se však, že bude rychle zcela naplněný.

„Azylový dům je jedna z poměrně nenápadných staveb, která v České Lípě probíhala od loňského jara, je však nesmírně důležitá. V novém azylovém domě naleznou maminky s dětmi potřebné zázemí, čisté, útulné a moderní prostředí, kde se budou moci oklepat z prožitých traumat a postavit se na vlastní nohy. Poptávka po této službě je čím dál větší a je dobře, že v České Lípě můžeme maminkám nabídnout potřebnou útěchu a pomoc. Stavba navíc probíhala bez výraznějších komplikací, dokončena byla v termínu, což je v této době malý zázrak. Na stavbu azylového domu jsme dlouho usilovali o získání dotace, což se nakonec podařilo a díky tomu město ušetří nemalé finanční prostředky. Děkuji všem, kteří se na stavbě azylového domu podíleli,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama