Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2023 15:53:35

Vietnam bude i v roce 2023 světlým bodem v socioekonomickém kontextu

Vietnam bude i v roce 2023 světlým bodem v socioekonomickém kontextu

Slábnoucí světová ekonomika, nepředvídatelné výkyvy způsobující zpomalení globálního ekonmického růstu i dopady války na Ukrajině jsou klíčovými faktory, které v roce 2023 ovlivňují ekonomický vývoj v globálním rozměru a to včetně Vietnamu.

Již téměř rok se region eurozóny nachází v ekonomické stagnaci, když růst HDP ve druhém čtvrtletí 2023 byl  0,1 %, což je o 0,3 % méně než dle prognózy. Německo, největší evropská ekonomika, považováno za srdce starého kontinentu, se nachází ve stavu stagnace a nedostatku motivace způsobené strukturálními problémy a jako ukázkový přiklad se snaží potlačit  inflaci prostřednictvím politiky postupného zvyšování úrokových sazeb, které způsobuje omezování ve všech výrobních oborech. Na druhé straně Atlantiku stálý inflační tlak způsobil, že americký Federální rezervní systém (Fed) neustále zvyšoval úrokové sazby, aby postupně potlačil inflaci na cílovou úroveň. Úroková sazba se dokonce vyšplhala na úroveň 5,25-5,5 %, což je nejvyšší úroveň za posledních 22 let a poprvé v historii překonal státní dluh USA rekordní úroveň 32 000 miliard USD.

V obtížném roce s mnoha nepředvídatelnými změnami Vietnam stále však dosahoval povzbudivých výsledků.

Světlé místo ekonomiky

Odhaduje se, že růst HDP za 9 měsíců roku 2023 dosáhne 6,98 %, což je nárůst o více než 6,73 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2022, z toho HDP ve třetím čtvrtletí roku 2023 vzrostl o 7,87 %. Kromě toho výrazně rostl vývoz komodit. Podle zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu Vietnamu export zboží dosáhl za 9 měsíců roku 2023 více než 300 miliard USD, což představuje nárůst o 21,8 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Zejména se zrychlily veřejné investice, které rychleji táhly vietnamský ekonomický kolos. Za 9 měsíců roku 2023 bylo z veřejného investičního kapitálu vyplaceno 415,5 bilionů VND, což se rovná 57,4 % ročního plánu, což představuje nárůst o 23,5 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2022. Zatímco globální růst se zpomaluje, HDP Vietnamu si za 9 měsíců roku 2023 stále udržuje růst o 4,24 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Prognóza průměrné  inflace za celý rok 2023 se pohybuje v rozmezí 3,5-4 %, tedy nižší než stanovený cíl, který byl schválen Národním shromážděním. Jsou to působivá čísla, která ukazují na silné oživení ekonomiky po pandemii COVID-19.

V souvislosti s tím, že Fed a ECB pokračují ve zvyšování úrokových sazeb, aby kontrolovaly inflaci, Vietnam zavedl odlišnou a průlomovou měnovou politiku ve srovnání s jinými zeměmi světa. Snížením provozních úrokových sazeb účinným od 15. března 2023 se Vietnam stal první ekonomikou v jihovýchodní Asii, která uvolnila měnovou politiku, aby podpořila likviditu a vyřešila problém s nedostatkem kapitálu pro podniky, průmysl a hospodářské oživení. Běhm 9 měsíců 2023 Vietnamská národní banka čtyřikrát za sebou snížila provozní úrokové sazby, aby umožnila podnikům a podnikatelům přístup ke kapitálu pro obnovení výroby a podnikání.

Přímé zahraniční investice do Vietnamu by stály za zmínku v souvislosti s globálním snížováním mezinárodních investic a obchodů. Realizované FDI za 9 měsíců se odhaduje na 15,9 miliardy USD, což je nejvyšší realizovaný kapitál za posledních 5 let (2018-2023), což představuje nárůst o 2,2 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Událost uvedení VinFast na burzu NASDAQ představuje pro vietnamské podniky významným milníkem a stala se symbolem průkopníku na cestě za dobytím mezinárodního trhu.

Úspěchy v oblasti lidských práv

Protože ekonomika stále roste, kvalita života Vietnamců se neustále zlepšuje. V roce 2023 se očekává, že Vietnam dosáhne průměrného HDP na obyvatele 4 400 USD, míra nezaměstnanosti v městských oblastech je pod 4 %, míra chudoby se sníží z 1–1,5 % a míra účasti na zdravotním pojištění se sníží. 93,2 % populace. V oblasti vzdělávání bude v roce 2023 chodit do školy téměř 5,2 milionu dětí, což bude 70,4 % z celkového počtu dětí ve své věkové skupině, což je nárůst o více než 250 tisíc dětí oproti roku 2022, z toho podíl dětí Absolvování učitelů sazba dosáhla 93,1 %, což představuje nárůst o 3,7 %.

V roce 2023 svět je svědkem mnoha důležitých událostí potvrzujících pozitivní přínos Vietnamu v oblasti ochrany a prosazování lidských práv, a zejména svobody náboženského vyznání na mezinárodní i národní úrovni. Nejvýznamnějším světlým bodem je, že Vietnam byl zvolen do Rady OSN pro lidská práva na období 2023–2025. To je jasným důkazem úsilí vietnamské vlády v oblasti ochrany lidských práv a také jasně odráží stále se zlepšující životní podmínky Vietnamců. Dne 3. dubna Rada OSN pro lidská práva schválila rezoluci připomínající 75. výročí Všeobecné deklarace lidských práv (UDHR) a 30. výročí Vídeňské deklarace a akčního programu (VDPA), který Vietnam navrhl a upravil. Rezoluce OSN dává Vietnamu velký význam, kdy je podruhé členem Rady pro lidská práva a tím demonstruje zásadní přínos a odpovědnost Vietnamu v oblasti lidských práv.

Oficiální návštěva prezidenta Vo Van Thuonga ve Vatikánu na základě pozvání papeže Františka navíc ukazuje otevřenost Vietnamu v náboženských tématech. Výsledkem této návštěvy je pokračování  v podpoře vztahů mezi oběma stranami a obě země oficiálně oznámily, že vlády Vietnamu a Vatikánu schválily „Dohodu o provozních předpisech Zastuptelského úřadu a kanceláře Zastupitelského úřadu Vatikánu ve Vietnamu“.

Dalším chvályhodným bodem je, že zatímco se náboženské a etnické konflikty stávají pro mnoho zemí vážným problémem, ve Vietnamu neexistuje diskriminace kvůli víře či vyznání a nejsou žádné konflikty kvůli rozdílu ve víře či náboženství. Ve vietnamské společnosti spolu harmonicky žijí lidé různého vyznání. Při návštěvě Vietnamu každý zahraniční turista pocítí harmonii a toleranci v náboženství i konsensus mezi náboženstvím a státem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama