Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2024 7:17:00

Zimní humanitární opatření v Praze vstoupila do druhé poloviny

Zimní humanitární opatření v Praze vstoupila do druhé poloviny

Zimní humanitární opatření pro lidi bez domova, která hlavní město zahájilo 1. prosince 2023, budou fungovat až do 31. března 2024. Město letos posílilo terénní služby a navýšilo oproti loňsku také počet lůžek pro lidi bez domova z 598 na 620.

 Vůbec poprvé byla také zajištěna krizová lůžka v nemocnicích. A to v Nemocnici Na Františku a v Nemocnici následné péče ve Vysočanech. Koordinátorem této pomoci je příspěvková organizace města Centrum sociálních služeb Praha.

„Největší zatěžkávací zkouškou, kterou jsme zatím prošli, byl zvýšený průtok Vltavy, kvůli kterému byla 14 dnů mimo provoz noclehárna na lodi Hermes. Souběžně s tím udeřily i ty nejsilnější mrazy. Situaci jsme ale díky zaměstnancům našeho Centra sociálních služeb skvěle zvládli,“ říká na úvod náměstkyně primátora Alexandra Udženija, která má tuto problematiku v gesci.

Centrum sociálních služeb Praha, které poskytuje ubytovací zařízení a propojuje organizace zapojené do systému zimních humanitárních opatření, na svém dispečinku přijalo už okolo 4 500 hovorů s denními a hygienickými centry, terénními programy, nemocnicemi, kurátory či Městskou policií Praha a Policií ČR. Vedle toho také eviduje kapacity a potřeby jednotlivých zařízení a vede Intervenční tým, který například spolupracuje s nemocnicemi při propouštění osob bez domova po ošetření či hospitalizaci.

„Osobně jsem navštívila naše noclehárny, kde poskytujeme útočiště lidem bez domova. Musím říct, že fungují perfektně a opravdu smekám před všemi, kteří v rámci našich zimních opatření poskytují péči a pomáhají. Poděkování patří všem, ať už zaměstnancům našeho centra, Armádě spásy, Naději, Arcidiecézní charitě, Sananimu a Drop Inu, Medikům na ulici a mnoha dalším,“ uvádí náměstkyně Alexandra Udženija.

Noclehárna Kloubovy domy eviduje 5 000 noclehů, Noclehárna Michle 5 500, loď Hermes i přes zmiňovaný čtrnáctidenní výpadek už poskytla bezmála 7 500 noclehů. V Troji našlo nocleh dohromady už více než 8 000 lidí a ve Vladimírově ulici okolo 800. Své velké využití našla také hygienická centra v Michli a v Malešicích.

„Zimní humanitární opatření 2023/2024 zatím probíhají velmi dobře, s dostatečnou kapacitou a příkladným nasazením. Chci poděkovat všem, kteří se na pomoci podílejí, a zejména těm mým kolegům a kolegyním, se kterými jsme museli urychleně vyřešit náhradní ubytování pro všechny, kteří byli nuceni opustit zázemí lodi Hermes z důvodu zvýšeného průtoku Vltavy. Máme před sebou ale ještě pár týdnů, takže nepolevujeme a věřím, že letošní opatření zvládneme,“ uzavírá ředitel Centra sociálních služeb Praha Roman Béla.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama