Jan Blažek

  • Republika
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2013 18:17:28

Chystá se ve skrytu další privatizace nemocnic?

Chystá se ve skrytu další privatizace nemocnic?

Ačkoli nemocnice vstoupily do nového roku s dohodou o smlouvách s VZP, přesto je čekají potíže. Budou se totiž muset vyrovnat se zvýšením sazeb DPH a s nižšími úhradami od pojišťoven.

  800x600

Ačkoli nemocnice vstoupily do nového roku s dohodou o smlouvách s VZP, přesto je čekají potíže. Budou se totiž muset vyrovnat se zvýšením sazeb DPH a s nižšími úhradami od pojišťoven. „Hrozí, že k rušení nemocnic a omezení lékařské péče by mohlo dojít v důsledku toho, že se kvůli nižším příjmům některá zdravotnická zařízení dostanou do rozpočtových problémů,“ varuje předseda jihomoravských Věcí Veřejných Jan Blažek.

Změny v sazbách DPH, platné od Nového roku, se totiž promítnou do ceny zdravotnického materiálu a lékařských potřeb. Přestože se sazba této daně zvedla o pouhé procento, reálně hrozí navýšení nákladů nemocnic až o 9%. „Na vině je chaos ze strany Ministerstva financí, proti němuž ale ministr zdravotnictví nic nenamítal. V našem regionu se problém dotkne nemocnic ve Vyškově, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích i FN Brno,“  uvádí k tomu předseda jihomoravských Věcí Veřejných Jan Blažek.

Problém je podle jeho slov ve změně řazení zboží do příslušné sazby DPH. „V tichosti se totiž přešlo to, že dříve byly veškeré zdravotnické prostředky řazené do snížené, 14% sazby DPH, ale nově spadají, s výjimkou zhruba čtyř skupin, do základní 21 % sazby. A protože i nové znění příslušného zákona je velmi nepřesné, máme zde situaci, kdy některé zdravotnické  firmy dodávají nemocnicím zboží ve snížené daňové sazbě a jiní dodavatelé stejné zboží nabízejí do nemocnic ve vyšší sazbě,“ vysvětluje Jan Blažek.

Vzhledem k tomu, že nemocnice se musejí letos vyrovnat i s tím, že úhradová vyhláška je v nových smlouvách ponížena minimálně o 2% proti roku 2011, poukazují Věci veřejné na deficit nemocnic ve výši 9% v roce 2013 (7% zvýšené DPH na zdravotnické prostředky + minimálně 2% snížená úhrada zdravotních pojišťoven)„Je to alarmující skutečnost, jež ve svém důsledku může znamenat likvidaci vybrané nemocnice a přípravu pro předem vybraného „spasitele“. Ten totiž pod bohulibým praporem záchrany předlužené nemocnice ji bude moci za velmi výhodných podmínek odkoupit,“ říká Blažek.

Podle jeho slov hrozí, že pokud vedle snížených plateb od pojišťoven bude muset některá nemocnice doplácet i finanční rozdíl v DPH, dostane se do rozpočtových problémů. Ty pak můžou vyústit v omezení lékařské péče, tím pádem neplnění povinných lékařských standardů, v nedostatečné personální obsazení specializovaných pracovišť a v konečném důsledku dokonce i k uzavření nemocnice. „Je znepokojující, že toto nebezpečí připustilo jak Ministerstvo zdravotnictví, tak i provozovatelé nemocnic, v drtivé většině krajské správy. Tato skutečnost nahrává spekulacím, že může jít o skrytou přípravu privatizace nemocnic pod taktovkou ODS,TOP09 a ČSSD. Té ČSSD, která nejdříve halasně brojila proti třicetikorunovému regulačnímu poplatku, aby nakonec po volbách oznámila, že ani ona by ho nezrušila a nyní neřeší ani tuto ještě zásadnější situaci,“ uzavírá předseda Krajské rady Jihomoravských VV Jan Blažek.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama