PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2013 20:13:39

Učiliště musí víc spolupracovat s podniky. Ať si přiváží učně smlouvou

Učiliště musí víc spolupracovat s podniky. Ať si přiváží učně smlouvou

V debatě poslaneckých kandidátů Pardubického kraje se vedla debata o školství a mimo jiné došlo i na problém středního odborného školství. Není důvod si zastírat, že tyto školy na tom nejsou dobře. Důvodů je několik a je potřeba to konečně změnit.

 K tomu samozřejmě vede dlouhá cesta. Každopádně je nezbytná mnohem větší spolupráce škol s podniky. Vždyť právě pro ně se učni učí a vzdělávají. Právě podniky proto mají klíčovou roli v tom, jakou naše odborné školství bude mít podobu.

Zavedl bych například smlouvy učňů s podniky, ve kterých by se firmy i učni zavazovali k určitým povinnostem, což by oběma stranám dávalo záruku, že mohou spolupráci maximálně prohloubit. Pokud firma bude vědět, že ji učen neuteče, může jej na jeho práci připravovat mnohem lépe a kvalitněji. A i učeň samozřejmě dostane jistotu, která jej může motivovat.

Z celkového hlediska by určitě bylo nezbytné zvýšit prestiž strojírenských oborů. Ale to je běh na dlouhou trať, zde je skutečně potřeba změnit názor veřejnosti, aby na tyto obory nahlížela lépe. Je třeba vědět, že tyto obory představují pro šikovné absolventy skutečně možnost velmi zajímavé kariéry. To se v poslední době bohužel nedělo.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku

https://www.facebook.com/pages/Karel-Andrle/511506712275661?ref=hl

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama