doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2014 11:20:58

Proč mladí zápasí o existenci

Proč mladí zápasí o existenci

Při rozumném hospodaření, důrazném postihu zlodějů a tunelářů a při spravedlivějším rozdělování výsledků lidské práce může být kvalita života nejen mladých, ale celé společnosti do budoucna daleko lepší než dnes

Kvalita života mladých i podmínky pro zakládání rodin se v posledních letech výrazně zhoršily. Potvrzují to i data Českého statistického úřadu. Ještě v devadesátých letech měli mladí vcelku dobré vyhlídky na zaměstnání a slušné příjmy. Dneska, po pětadvaceti letech budování kapitalismu, se životní šance a existenční podmínky mnohých přes všechny fráze pravice o nových možnostech i podle zjištění statistiků významně zhoršily.

Mladí jsou nyní déle než dříve odkázáni na podporu rodičů, později odcházejí z domova a výrazně později vstupují do partnerství. Statistiky dokládají i velmi trpké zkušenosti, kdy mladí už nemají naději na tak dobré pracovní podmínky, mzdy a platy jako ještě před pár lety. Jsou také ohrožováni a postihováni vysokou nezaměstnaností.

Ve složité, mnohdy i velmi těžké sociální situaci se ocitají rodiny s dětmi a mladé matky hledající práci. V mateřských školách každoročně chybí desetitisíce míst a jesle až na pár výjimek jsou už jen vzpomínanou minulostí. A tak věřte nevěřte, podle médií ministerstvo práce začíná uvažovat po bezmála čtvrtstoletí asociálních experimentů české pravice o »ucelené rodinné politice« a sestavuje skupinu odborníků, která má navrhnout opatření na podporu rodin.

Troufám si tvrdit, že i přes katastrofální způsob hospodaření nebo spíše vykrádání a nezodpovědnou devastaci státu rukama české pravice, které tu a tam sekundovala i ČSSD, prostředky k podpoře zaměstnanosti mladých i na slušnou prorodinnou politiku lze nalézt. Společnost mohla být nesporně mnohem dále už dnes. Produkční možnosti ekonomiky se za posledních 25 let v důsledku technologického vzestupu přece jen podstatně zvýšily a dávají nové možnosti.

Při rozumném hospodaření, důrazném postihu zlodějů a tunelářů a při spravedlivějším rozdělování výsledků lidské práce může být kvalita života nejen mladých, ale celé české společnosti do budoucna daleko lepší, než je dnes. Co k tomu ale aktuálně chybí, to je skutečná vůle a ochota většiny parlamentních stran současné poměry změnit.

Je pro mne doslova tristní sledovat nejen v předčasných volbách propadlé strany pravice, tedy ODS a TOP 09, ale i mnohé takzvané »nové« či v nových dresech vystupující, jak se ve sněmovně vyžívají v zástupných, často zcela nedůstojných tahanicích. Zabíjejí čas osobními exhibicemi, a když pak jde o věcné rozhodování o návrzích, jak život občanů skutečně zlepšit, jak zefektivnit veřejné služby a stát, obstruují, hledají výmluvy a únikové cesty.

Voliči jsou opět klamáni. Je i na nich, aby z toho vyvodili patřičné závěry.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)

Publikováno v deníku Haló noviny 14. 5. 2014
http://www.halonoviny.cz/articles/view/21779063

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama