ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2016 0:10:00

Kdo nezná svoji historii a původ, je jako strom bez kořenů

Kdo nezná svoji historii a původ, je jako strom bez kořenů

Vrátit se o více než tisíc let zpátky do historie, lovit, bojovat, vařit, vyrábět šperky a nádobí se svými slovanskými předky budou moci návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi.

Replika slovanského hradiska má novou vstupní budovu s výukovým centrem. Symbolické klíče od novostavby dnes (22. 4.) řediteli Muzea Těšínska, jehož pobočkou Archeopark je, Zbyšku Ondřekovi, předal moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Vybudování vstupního objektu s prostorem pro další expozice, rozšíření expozice v akropoli hradiště, zajištění bezbariérového vstupu do Archeoparku a chybějícího sociálního zázemí stálo téměř 47,5 milionu korun. Projekt, který se realizoval od července 2013 a bude administrativně ukončen letos v květnu, byl podpořen z Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko 2007–2013. Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem Muzea Těšínska, se na něm podílel více než 21 miliony korun.

„Ve vstupní budově jsou nejen nové archeologické a přírodovědné expozice, ale také multifunkční sál, keramická dílna pro děti, recepce a další potřebné zázemí. Zároveň vznikla i několik desítek metrů dlouhá lávka v korunách stromů, která budovu spojuje s tzv. akropolí, věrnou replikou původního slovanského hradiska, které v těchto místech dříve stávalo. Lávku určitě ocení nejen děti, ale také maminky s kočárky, handicapovaní návštěvníci a mnozí senioři - umožní jim totiž dostat se bezbariérově i tam, kam dříve nemohli. Aby se k akropoli z podhradí vůbec dostali, museli nejprve zdolat 102 příkrých schodů,“ uvedl ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

Novinkou je také celoroční provoz Archeoparku, který právě nová vstupní budova umožňuje. V zimě budou návštěvy akropole omezeny, hosté ale nebudou ošizeni – v nových expozicích mohou absolvovat zajímavý program, shlédnout didaktické filmy, zúčastnit se doprovodných aktivit k výstavám, včetně speciálních programových balíčků z oblasti archeologie, etnografie a přírodovědy.

„Archeopark není obyčejnou turistickou atrakcí. Dokumentuje slovanské osídlení prostoru dnešního Těšínska ve velkomoravském období tam, kde skutečně naši předkové žili, pracovali, rodili se a umírali. Přibližuje nám nejen způsob jejich života, ale zároveň připomíná období počátků naší moderní české státnosti. V tom je hlavní smysl unikátního, tolik let a tolika lidmi budovaného rozsáhlého didaktického projektu. Kdo nezná svoji historii, původ a kulturu, je jako strom bez kořenů,“ míní hejtman Miroslav Novák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama