Jiří Robinson Roup

Hodnota našich cílů, se odvíjí od použitých prostředků.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2017 8:41:30

Dostane se trutnovský pirát do parlamentu?

Dostane se trutnovský pirát do parlamentu?

Martin Jiránek se dostal do obecního zastupitelstva, poté do krajského a nyní usiluje o to, dostat se do parlamentu.

Do blížících se parlamentních voleb povede Českou pirátskou stranu její předseda, Ivan Bartoš. Ten bude také v čele kandidátky ve Středočeském kraji. Podle Bartoše je cílem strany v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny získat deset procent hlasů. V Královéhradeckém kraji je jedničkou pirátů trutnovský a krajský zastupitel, Martin Jiránek.

Hvězda místního politika Ing. Martina Jiránka začala stoupat před obecními volbami v roce 2014, kdy jako člen pirátů společně v koalici se Stranou zelených a LES kritizoval město Trutnov za zbytečné výdaje na PR agenturu Xantipa Agency, s.r.o., která také stojí za regionálním informačním webem Trutnovinky.cz.

Šlo o období let 2011–2013, kdy měla radnice smlouvu se společností Xantipa Agency, s.r.o. Za dva roky a dva měsíce zaplatilo město soukromé společnosti 3 miliony 260 tisíc korun.

„Jedna tisková zpráva například o tom, že byl opraven chodník nebo fungují parkoviště, měla v průměru půl strany ve wordu. Za tuto půlstránku si Xantipa účtovala čtyři tisíce korun a těch zpráv napsala za měsíc v průměru pět,“ říkal tehdy Martin Jiránek.

Vedení města s pohledem budoucího zastupitele ostře nesouhlasilo a nechalo si vypracovat na toto plnění audit. Ten žádné zvláštní pochybení neodhalil.

V roce 2015 vyšel na serveru rozhlas.cz článek, ve kterém se píše:
Radnice žádá od pirátů omluvu

Starosta Mgr. Ivan Adamec

Právě proto poslali starosta Ivan Adamec společně s ředitelem kulturního domu Uffo Liborem Kasíkem a jednatelem Xantipa Agency Miloslavem Bartoněm pirátům předžalobní výzvu. V ní trvají na veřejné omluvě za některé výroky z článku uveřejněném v Pirátských listech.
,Kdyby tam napsali, že možná došlo k pochybení ve výběrovém řízení nebo že to šlo udělat levněji, to bych pochopil. Ale konkrétně jmenovat tři lidi, že oni si rozdělili nějaké peníze, to prostě takhle nejde dělat,‘ dodává starosta Trutnova Ivan Adamec.“

Mezitím se koalice SZ, LES a piráti (Žít v Trutnově) dostala do zastupitelstva jako opoziční strana. Martin Jiránek (piráti) usedl v zastupitelstvu po boku Petra Sobotky (SZ) a Jaroslava Andrleho (LES). Zpočátku jednotný postup proti vládnoucí koalici však nedávno skončil. Stalo se tak v souvislosti s novým projektem Martina Jiránka CIPTU, který by měl pomáhat trutnovským podnikatelům.

Podle vyjádření předsedy Strany zelených Petra Sobotky vnímá koalice Žít v Trutnově tento jeho projekt (informace přinesl Trutnovák v článku Dotace pro trutnovské podnikatele, nově založený spolek měl v průběhu roku inkasovat jeden milion korun) jako pokus získat netransparentním způsobem peníze z městského rozpočtu.

Tento rozkol v koalici Žít v Trutnově však neměl zásadní vliv na zvolení piráta Martina Jiránka do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje. Z Trutnova se to povedlo ještě Ivanu Adamcovi (ODS), Stanislavu Fridrichovi (ANO) a Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM).

Ing. Martin Jiránek je velmi aktivní na sociálních sítích a velmi opatrný ve svých prohlášeních. Spor, který stál na začátku mezi vedením města a pirátem Martinem Jiránkem je, zdá se, zapomenut.

Že se piráti po dvou letech nakonec omluví, se nejeví jako reálné. Dotazoval jsem se zúčastněných, v jakém stadiu je celá záležitost nyní. Podle Martina Jiránka a Libora Kasíka ještě celá záležitost není uzavřena. Starosta města Trutnov Ivan Adamec na dotaz ohledně podané předžalobní výzvy nijak nereagoval.

„Zmiňovaná žaloba se týká osobnostních práv. Podaly ji tři soukromé osoby, které tak reagují na informace uvedené v Pirátských listech. Navíc je také potřeba říct, že žaloba není podaná na pana Jiránka, ale na Pirátské listy. S městem jako takovým nemá nic společného. Jde vlastně mimo něj,“uzavírá spor mluvčí města Trutnov Michaela Dědková.

Ing. Martin Jiránek

Ke svému zvolení jako pirátského lídra Královéhradeckého kraje řekl Martin Jiránek:
„Chci pokračovat v tom, co již roky dělám v Trutnově. Budu vysvětlovat a ukazovat lidem, že vedení měst, kraje a celé republiky se dá dělat otevřeně, slušně, pozitivně a bez politikaření a strachu. Věřím, že starý styl politiky, ,hoďte nám to jednou za čtyři roky u voleb a pak nás nechte, nekontrolujte a na nic moc se neptejte‘, se postupně překoná. Vždyť příkladů, jak to dělat lépe, máme z mnoha nejen evropských zemí dost. I proto věřím, že blížící se volby ukážou, že toto nové vnímání politiky se mezi lidmi šíří čím dál tím víc, a že lidé chtějí změnu. Piráti jsou už v základním nastavení stranických procesů i myšlení svých členů jiní – to je jeden z hlavních důvodů, proč si myslím, že by piráti měli být v Poslanecké sněmovně. Základní výzvou není to, zda se bude opravovat ta a ta silnice či se zvednou nebo sníží daně. Skutečnou výzvou je snížit počty předražených zakázek, korupčních kauz a dalších příkladů plýtvání s veřejnými penězi, při kterých mizí desítky a stovky miliard, které nám pak chybí třeba právě na ty silnice.“


Centrum inovací a podnikání dostalo na rok 2017 od města dotaci ve výšce zhruba půl milionu korun. Pro bylo 29 z 32 přítomných na posledním jednání trutnovského zastupitelstva. Proti byl pouze Jaroslav Andrle (LES) a nehlasoval Petr Sobotka (SZ). Martin Jiránek (piráti) se zdržel.
Na jednání o hlasování starosta Adamec podotkl, že i díky podpoře projektu CIPTU poskočilo město Trutnov o několik bodů v tabulce hodnocení soutěže Město pro byznys.

Ing. Martin Jiránek vystudoval informatiku a management na Univerzitě Hradec Králové. Dovednosti získané studiem dokáže zúročit na sociálních sítích a smířlivým a spíše nekonfliktním působením si udržuje setrvalou skupinu podporovatelů. Politická hvězda Martina Jiránka je nyní na vzestupu a jeho příznivci věří, že se do parlamentu dostane další trutnovský patriot.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama