doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2017 8:58:56

Za profesorem Jaromírem Vašků

Za profesorem Jaromírem Vašků

Dne 22. dubna zemřel po těžké nemoci ve věku nedožitých 93 let prof. MUDr. Jaromír Vašků, DrSc.

 Jaromír Vašků, rodák z Prostějova, promoval na lékařské fakultě v Brně v roce 1950. Zde práce na katedře patologické fyziologie předurčila jeho životní směřování. V letech 1959 až 1962 zastával akademickou funkci proděkana lékařské fakulty, v letech 1970 až 1973 funkci rektora Univerzity J. E. Purkyně v Brně. V letech 1961 až 1962 absolvoval roční pobyt na pracovišti profesora H. Selyeho v Montrealu, kde byl účasten mj. objevu kalcifylaxe. V roce 1962 byl jmenován mimořádným profesorem, o dva roky později obhájil doktorskou dizertační práci a v roce 1965 byl jmenován řádným profesorem.

Prof. Vašků se věnoval základnímu výzkumu patologie myokardu, zejména umělých náhrad srdce. Od roku 1975 se podílel na výzkumu chronických účinků záření na organismus. V roce 1988 se z jeho iniciativy v Brně uskutečnilo mezinárodní satelitní sympozium Totální náhrada srdce, kterého se účastnili čelní představitelé výzkumu umělého srdce z celého světa. Prof. Jaromír Vašků byl členem Čs. společnosti pro patologickou a klinickou fyziologii, Mezinárodní společnosti pro kardiologický výzkum, Mezinárodní společnosti pro umělé orgány. V roce 1988 se stal členem korespondentem ČSAV. Za svou vědeckou a pedagogickou práci získal mj. i vyznamenání Za zásluhy o výstavbu (1984), Státní cenu Klementa Gottwalda (1986), Medaili Čs. lékařské společnosti J. E. Purkyně (1984), Zlatou medaili Lékařské fakulty UJEP v Brně (1984), Zlatou medaili Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě (1984), Zlatou plaketu ČSAV za zásluhy o rozvoj biologických věd. Své zkušenosti předával, a to i v mezinárodním měřítku, i poté, kdy v roce 1990 odešel z funkce vedoucího katedry do důchodu. Jeho vědecké výsledky doznaly ocenění i v zahraničí, například v Japonsku, kde si jich cenili a žádali si jeho spolupráci. Nelze pominout ani jeho angažovanost ve prospěch hodnot sociální spravedlnosti a mezilidské solidarity. V dobách, které jiným lámaly charakter, prokazoval čestnost, statečnost a přímost. Po roce 1989 pracoval jako člen městského výboru KSČM v Brně, byl i respektovaným členem ÚV KSČM.

Poslední rozloučení s prof. Jaromírem Vašků se koná v obřadní síni krematoria města Brna, Jihlavská ulice 1, dnes, ve čtvrtek 27. dubna v 16.15 hodin.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama