doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.02.2014 15:21:09 - LadaJo

Proč ČSSD odmítla zrušit protiústavní lustrace?

Proč podle Vás pane Grebeníčku ČSSD odmítla zrušit protiústavní lustrace, když pan Zaorálek přímo přiznal, že jde o pronásledování lidí, které porušuje lidská práva a diskriminuje lidi, kterým není prokázána žádná trestná činnost nebo nějaká vina za něco. Proč podle Vás sociální demokraté kašlou na lidská práva. Není to proto, že jejich někteří prominenti jsou agenti StB a jejich svazky nejsou veřejné a někdo je vydírá, aby jednali proti ústavě a spravedlnosti?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.02.2014 16:41:30 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

Kolega Zaorálek skutečně argumentoval, podobně jako skupina poslanců KSČM, která navrhla zrušení lustračních zákonů, tím, že početné skupině občanů se upírají základní lidská práva zaručená Listinou základních práv a svobod a že se to dělá bez dokazování nějakého provinění, na základě pouhé evidence v registrech někdejší Státní bezpečnosti. Doslova řekl, jak jsem si teď ověřil ve stenozáznamu, že dnes by "Ústavní soud nemohl souhlasit s tou nerovnoprávností, která v tom je. Že tady prostě vytváříme skupinu lidí, která nemá všechna práva". Na otázku, proč ČSSD chce v lustračním honu na čarodějnice pokračovat, by Vám ale měli odpovědět sociální demokraté. Ptejte se jich. Já mohu jen konstatovat, že ono "přiznání" Lubomíra Zaorálka jako špičkového politika ČSSD, že lustrace jsou v rozporu s Ústavou, s Listinou základních práv a svobod, je samozřejmě pozoruhodné. Nastavil sám sobě a sociálním demokratům jako celku nepěkné zrcadlo. O neústavnosti lustrací tedy sociální demokraté vědí, ale z 50 poslanců ČSSD pro zrušení lustrací hlasovali jen tři stateční. Vypovídá to cosi o charakteru strany, o tom, že sociální demokraté z nějakého důvodu odmítají ctít a prosazovat principy právního státu a Listinu základních práv a svobod. Je konec konců veřejně známé, tuším, že to bylo řečeno také ve Sněmovně, že ČSSD nejenže lustrační zákony uplatňuje v mezích stanovených předpisy, ale že dokonce sama iniciativně nad rámec lustračních zákonů lustruje vlastní členy a funkcionáře, nutí je aby předkládali ve straně lustrační osvědčení. Proč to tak je, to se ptejte v Lidovém domě.