doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.09.2016 15:34:06 - Police v poli žije

NATO

Napadlo někdy NATO nějaký členský stát? Vojska SSSR to totiž 21.srpna 1968 udělala. Nedávno bylo výročí této zrady. A kritizoval jste snad Rusko? Ne. Kde je vaše objektivita? Děkuji za odpověď. Pavel

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.09.2016 15:08:11 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
Nejste první, kdo se mne navzdory tomu, že to už bylo opakovaně publikováno a řečeno i ve Sněmovně, ptá na to, na co jsem už opakovaně odpovídal.  Svého času mne oslovila jistá vysokoškolská studentka a položila mi mimo jiné otázku. "Vy sám jste byl proti vstupu spojeneckých vojsk na naše území. Dočetla jsem se, že jste byl ve stávkovém výboru. Účastnil jste se protiokupačních akcí?" Máte pravdu, zněla moje odpověď. Byl jsem členem stávkového výboru. Nebyl jsem ovšem členem žádné politické strany. Moje sympatie patřily však především reformním komunistům, kteří prohlašovali, že lidstvo musí spojovat především myšlenka vzájemného respektování, nikoliv psychóza strachu. I to byl důvod, proč jsem jako funkcionář Svazu vysokoškolského studentstva souhlasil s tím, aby základnou naší posrpnové politiky byl Akční program Komunistické strany Československa přijatý na jejím dubnovém plénu. K tomu jsem pak dodal: Ano, účastnil jsem se i akcí proti vstupu spojeneckých vojsk na naše území. Šlo o aktivity spojené jak se studentskými demonstracemi, tak i s pietními akty.  
            Jinak co se týče NATO, pak obhajovat tento expanzivní pakt zatížený válečnými zločiny a zločiny proti humanitárnímu právu ve všech agresích a okupacích posledních dvou desetiletí, kterých se jeho členové účastnili, a poté, co Evropa a svět čelí v důsledků státního terorismu, agresí, okupací a podvratné činnosti Spojených států a NATO migračním vlnám milionů uprchlíků ze zemí obšťastněných péčí členů NATO, k tomu je třeba mít silný žaludek.Obecně buďto se naučí velmoci a jejich dnešní podržtaškové včetně českých vlád respektovat mezinárodní právo a hledat rozumná řešení mezinárodních problémů založená na mírové spolupráci a na odstraňování zejména ekonomických a sociálních kořenů mnoha problémů, nebo se rizika a katastrofální důsledky expanzivní politiky, kterou předvádějí zejména Spojené státy a další členové NATO, ještě prohloubí. Generálové, koncerny a papaláši, kterým militarizace mezinárodních vztahů a války vyhovují, k tomu ovšem nedojdou sami. Přimět je k tomu musí veřejnost, občané všech zemí, kteří na politiku expanzí, násilí a rabování chudých a slabých zemí doplácejí a nesou všechna následná bezpečnostní rizika.