ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2013 10:58:14 - sarka b.

Na posílení pravomoci Senátu se pracuje permanentně

Zeman v jedné z prezidentských debat zmínil, že kdyby mohl, změnil by Ústavu tak, aby se posílila pravomoc Senátu. Mnozí upozorňují, že v současné podobě je totiž nadbytečný. Souhlasíte? A proč vlastně čekáte na iniciativu zvenčí, nebylo by vhodné aby se senát snažil iniciovat posílení svých pravomocí, tak aby mohl skutečně vyvažovat PS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.01.2013 8:08:19 - Ing. Karel Kapoun
Myslím si, že na posílení pravomoci Senátu se pracuje permanentně, ať už návrhy na změny Jednacího řádu Senátu, či schválení stykového zákona mezi Senátem a Sněmovnou (měl by mít např. větší časový prostor na projednání tisků přicházejích ze Sněmovny). Jen za období čtyř let, co jsem v Senátu, jsme mnohokrát prokázali svou kompetentnost a zabránili mnoha novelám zákonů, které by určitě této zemi neprospěli. Senát je nezastupitelnou platformou pro projednávání občanských petic, stížností a podnětů, které zejména v poslední době, mnohdy vyjadřují názory občanů na uplatňování záměrů vlády vůči lidem této země a nacházejí u nás zastání. Ti, kdo poukazují na nadbytečnost Senátu, jsou většinou těmi, kterým Senát svým rozhodnutím překazil nebo ztížil realizaci jejich plánů a postavil se na obranu druhé strany. Senát bývá názýván i "Radou starších" , což u amerických indiánů byla vážená skupina lidí, jimiž vznesená rozhodnutí byla velmi respektována. Doufám, že takovéto renomé bude mít postupem času i náš Senát a proto o jeho nadbytečnosti nemůže být žádná řeč.