ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.01.2013 11:46:45 - M.Tomáš

To vše je důsledek období po sametové revoluci...

Dobrý den, mnohokrát děkuji za odpověď, já osobně bych iniciativu také vítal, jen nevěřím v její účinek. Jakým způsobem chcete dát mladým záruky? Častým problémem je, že se vždy nějaká generace zaměří na některý obor-př. Po roce 89 obchodky, pak cestovní ruch… Jak zaručíte, že všichni tito absolventi budou mít práci? Nebylo by lepší se zaměřit i na to, aby se studovali potřebné obory-kde chybí pracovní síly? A ještě jeden dotaz, kam se mohou mladí obracet, aby jim byly záruky poskytnuty? Mnohokrát děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.01.2013 11:25:45 - Ing. Karel Kapoun
To vše je důsledek období po sametové revoluci, kdy se trh projevil i v oblasti školství. Vznikla řada nových soukromých škol s nabídkou výuky módních oborů, ale bez znalosti jejich možného uplatnění na trhu práce. V současné době se tento trend jen velmi těžce napravuje. Víme, že nám chybí řemeslníci vlastně všech profesí a máme naopak dnes samé IT odborníky, různé finanční poradce a manažery. Stát a kraje vymýšlejí různé programy a podpory pro stát potřebné odbornosti. Ale úspěšnost jejich snažení je velmi malá. Základ problému je v rodině samé, když se rozhoduje o budoucnosti dítěte zejména z hlediska finančního ocenění jím získané kvalifikace - rozhoduje trh !! Jistě tu chybí ucelená koncepce státu, aby vytvořil výhodnější podmínky státu pro profese, které tolik chybějí. ALE - opět je tu současná vládní politika, která se drží zásady, aby stát osudy lidí ovlivňoval, co nejméně a znovu by to za ně měl vyřešit trh !!! Dnes se, bohužel, mladí mohou spoléhat jen sami na sebe a své nejbližší. Nikdo jim žádnou záruku na to, že vystudovali obor, který si svobodně zvolili, nedá.