PhDr. Walter Bartoš, Ph.D., MBA

místostarosta města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.11.2013 10:00:26 - marek vít

člen zastupitelstva

Změnil jste si status, co pro vás ale tato ,,změna" znamená? Mrzí vás, že již nebudete zákonodárcem nebo jste naopak rád? A především by mě zajímal váš názor na debakl ODS? Myslíte si, že se vzchopí? i příští rok nás čekají několikatery volby

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.11.2013 13:57:24 - PhDr. Walter Bartoš, Ph.D., MBA
Děkuji za dotaz. Změna to samozřejmě v mém životě je, ale necítím, že by mě to nějak výrazně mrzelo. Po patnácti letech ve sněmovně, je to spíše úleva než zklamání. Ve veřejném životě zůstávám dál jako komunální politik a v nadcházejícím roce bych rád kandidoval znovu místních volbách. Co se týče ODS, myslím si, že k debaklu už to směřovalo delší dobu. Ty příčiny jsou jednak vnitřní, neboť jsme se vzdálili programu založeném na nedotknutelném soukromí, levném státu, nezadlužené budoucnosti i solidaritě odpovědných. Příliš jsme upřednosňovali jiná hlediska, momentální mediální úspěch a bohužel jsme daňovou politikou, nevýrazným působením v dalších oblastech jako jsou např. školství, zdravotnictví, sociálních věci, ztratili svůj tradiční elektorát.  Mimochodem milionářskou daň měli naposled v programu komunisté ve volbách v roce 1946, zvýšením DPH jsme zkomplikovali život nejen spotřebitelům, ale také živnostníkům - potenciálním voličům ODS. Nehlásili jsme se ke školnému na VŠ, čímž jsme sdělili občanům, že investovat do svého vzdělání, a tudíž do své životní pozice není správné. Sdělili jsme jim strašnou věc, že budoucím vysokoškolákům, tedy těm, kteří obvykle jsou na trhu úspěšnější, mají přispívat na jejich vzdělání ze svých daní ti méně úspěšní. Nedokázali jsme čelit zvyšujícímu se nárůstu byrokracie a jejího vlivu na životy občanů, což je v kontradikci s nedotknutelným soukromím a levným státem. Ve volbách jsme slibovali některým skupinám jisté výhody a to jde přesně opačným směrem od námi proklamované solidarity odpovědných. Mohl bych tak pokračovat dále přímou volbou prezidenta počínaje a bojem proti anonymním akciím u firem, které se neúčastní věřejných zakázek konče. Z hlediska vnějších příčin, tedy těch na něž ODS neměla a ani nemohla mít vliv,  jsem přesvědčen, že zde byla vytvořena poptávka po výrazném oslabení této pravicové. Akce státních zástupců a policistů přímo v budově, odkud se řídí tento stát, budiž toho dokladem. Výsledkem těchto policejních manévrů nebude zřejmě nic zásadního v trestněprávní rovině, ale podařilo se porazit vládu a tím pádem byl účel splněn. Zajímavé bylo, že k tomu došlo těsně po povodních, kdy se preference ODS nacházely na vzestupné trajektorii a zajímavé bylo, že se v tu dobu zrovna projednával zrovna zákon o státním zastupitelství.  K otázce, zda-li se ODS vzchopí, bych odkázal na to, co jsem napsal výše. Pokud se vrátí ke svému programu, který je mimochodem unikátní v celé středoevropské pravicové sféře, neboť je založen na liberálním ekonomickém přístupu a všeobecných konzervativních hodnotách, má šanci se zvednout.