Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.03.2014 11:38:58 - mykeš

NATO

Co vy a NATO? Je podle vás pro ČR přínosem? A aktuální otázka, souhlasíte s postupem NATO na Ukrajině?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.09.2015 13:29:04 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Dobrý den.

Co já a NATO? Jsem místopředsedou výboru pro obranu, předseda komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, jsem členem výboru pro bezpečnost a celé řady dalších podvýborů orientovaných na obrannou a bezpečnostní problematiku mohu, nyní po dvou letech, kdy Hnutí ANO2011 spravuje resort Ministerstva obrany s čistým svědomím prohlásit, že ČR, respektive armáda České republiky je pro NATO definitivně přínosem. Objektivně podotýkám, že je to i za situace, kdy ne zcela plníme veškeré své závazky, ke kterým jsme v tomto ohledu dobrovolně zavázali (ostatně jako 80% dalších aliančních zemí). 
Během těchto dvou posledních let se podařilo zastavit degradaci našich ozbrojených il, podařilo se zajistit potřebné finanční prostředky, dochází k budování schopností v přímé návaznosti na aktuální bezpečnostní hrozby.... je toho celkem mnoho, o se daří měnit.

NATO považuji za zásadní prvek účinné kolektivní obrany a ochrany naší země....nevím co k tomu více dodat.

Nevím přesně co myslíte "postupen NATO" na Ukrajině. Uplynula jistá doba od Vašeho dotazu a situace je dnes v řadě ohledů mnohem jasnější a definitivnější. Rozhodně souhlasím a budu souhlasit se všemi kroky NATO, které povedou ke zvýšení schopností aliance k obraně členských států.

Ve vztahu k Rusku, protože to je i o Ukrajině, zatávám názor, že s Ruskem se musí mluvit a aktivně hledat cestu k zajištění nového stavu rovnováhy mezi EU a NATO na jedné straně a Ruskem na straně druhé. Zároveň je nutné dát Rusku zcela nekompromisně najevo, že jsme připraveni a především schopni tvrdě reagovat na jakékoli další porušení statu quo (ale s tím bude ještě mnoho práce...)

To co se stalo na Ukrajině v obecnější rovině hodnotím jako výsledek ne zcela šťastných politických aktivit, špatného odhadu a vyhodnocení reálné situace, a ambicí reprezentace EU a NATO jak vůči Ukrajině, tak vůči Rusku. To ale nijak neospravedlňuje Rusko, pokud jde o anexi Krymu a jeho aktivity na Ukrajině.

S pozdravem
B. Chalupa