Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.02.2016 13:11:17 - D. Šach

Ochranný systém

Při cestě na oběd jsem slyšel zkoušku sirén a napadlo mě, jak vlastně bude probíhat vyhlašování stupňů ohrožení terorismem? Co znamenají pro nás? A budou probíhat také nějaké zkoušky? Možná by také stálo za úvahu obnovit brannou výchovu ve školách. Myslím, že málokdo ví, jak se v krizové situaci zachovat a jak třeba rozpoznat výstrahu před teroristickým útokem a třeba živelnou pohromou…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.02.2016 12:39:51 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Dobrý den.
Děkuji Vám za dotaz.
Jako bývalý voják, příslušník chemického vojska, jsem se na aktivitách tzv. OPZHN (ochrany před zbraněmi hromadného ničení) významně podílel, stejně tak jako na souvisejících aktivitách v rámci Civilní obrany.

Mimo mou aktivitu, kterou jsem pracovně nazval IVC Vyškov (Integrované výcvikové středisko) a které má sloužit ke zdokonalovacímu integrovanému výcviku všech bezpečnostních složek ČR pro jejich společné působení při řešení následků krizových situací, připravuji politickou aktivitu právě v oblasti, o které hovoříme.

Nejen jako poslanec pracující v orgánech sněmovny, které se zabývají bezpečností a obranou země, ale i jako občan mající dvě školou povinné děti, velmi intenzivně vnímám značný deficit v problematice Přípravy obyvatel na krizové situace (nebo chceteli civilní obrany, branné přípravy...) a již před působením ve sněmovně jsem se pokoušel věci změnit.
Musím konstatovat, že s evidentním příchodem nových bezpečnostních hrozeb, je prosazovaní znovuzavedení "přípravy obyvatelstva na krizové situace" poněkud snazší i když rozhodně ne ideální.
Podle úsloví "víc hlav víc ví" řadu věcí konzultuji s experty jakým je například gen.v zál. prof. Ing. Petr Voznice (dříve velitele Vojsk územní obrany a diplomat), pan prof. Ing. Dušan Vičar, CSc., pan doc. RNDr. Petr Sládek, CSc., atp.
K diskusi u kulatého stolu na půdě PSP ČR přizvu koncem února řadu odborníků a expertů jak ze státní sféry, tak i z občanského veřejného prostředí s cílem vydiskutovat si aktuální stav připravenosti občanů čelit krizovým situacím, sestavit expertní pracovní skupinu a do půl roku představit poslanecké sněmovně, respektive všem z podstaty věci zainteresovaným orgánům sněmovny výsledek naší práce (popis stavu, analýza, návrhy na řešení...), který bude doprovozen i příslušnou poslaneckou legislativní iniciativou. Podle mého názoru není nač čekat, je takříkajíc za 5 minut 12.

Pokud mohu, pak zmíním v tuto chvíli ještě jednu z mých iniciativ, která je s výše uvedenou kompatibilní - jde mi o to, rozvinout diskusi nad vybudováním (obnovením?) subjektu obdobnému bývalému Svazu pro spolupráci s armádou. Ambicí je podchytit a přesvědčit ke vzájemné spolupráci na jedné straně stát a na druhé straně veškeré občanské iniciativy, které mají co do činění s branností (sportovní střelce, orientační běžce, biatlonisty, plavce, kynology apod., občany držících legálně zbraně atd.).

Tož uvidíme jak budu úspěšný...
S pozdravem