Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.02.2016 12:32:27 - David Fetrle

Alíh Fajád

Proč Pelikán nepřizná barvu a neřekne jak to bylo s propuštěním Alího Fajáda z vězení? Proč se o této kauze mlčí? Podle mě je logické, že dal ministr přednost našim občanům před USA. Nebo snad myslíte, že Američani by se zachovali jinak? Kdyby ministr promluvil na rovinu, mohlo být po kauze. Nemyslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.02.2016 11:58:17 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Dobrý den.
Nemohu s Vámi souhlasit pokud jde o Vámi formulovaný dotaz směřovaný k úloze ministra spravedlnosti, pana Pelikána. Pan ministr se k celé záležitosti veřejně vyjádřil, kompetenčně správně ze své pozice. Nemám žádný důvod pochybovat, že se rozhodoval a rozhodl tak, jak ve svém vyjádření uvedl. V uvedené souvislosti si dovolím upozornit i na tu okolnost, že naši občané již byli na palubě českého vládního speciálu (tedy na výsostném území ČR) a ve vzdušném prostoru - v téže době byl pan Fajád ještě stále v ČR, ve vězení. Pokud se na to dívám objektivně - výměnu si přece jen představuji jinak.
Pokud jde o to co si myslím - myslím si, že každé neuvážené a nekompetentní vyjádření politiků či zejména medií (která v řadě případů spíše spekulují) mohou v takto vypjatých chvílích víc než co jiného ohrozit zpravodajské aktivity a zejména životy ohrožených občanů....

O kauze se mlčí minimálně ze dvou zásadních důvodů.
Předně se jedná z podstaty o záležitosti TAJNÉ, týkající se navýsost bezpečnosti státu a jeho občanů.
Druhým důvodem je, že věcí se v současné době zabývá UOOZ a provádí úkony trestního řízení a dokud je neukončí, není možné o něm sdělovat jakékoli informace s ohledem na možnost znemožnění vyšetřování.

Zcela s Vámi souhlasím, že stát máme především proto, aby chránil životy našich občanů a podnikl veškeré možné kroky k jejich záchraně v případě jejich ohrožení. A je pro mne zcela srozumitelné, že takto koná (měl by konat) každý stát, ČR, USA, Rusko, Libanon atd... Pokud stát takto koná, plní svou povinnost vůči svým občanůma nemá význam to dále komentovat.

Osobně jsem vyjádřil poděkování všem těm, kteří se o záchranu 5 našich občanů tím či oním způsobem zasloužili.

Na závěr Vás chci ujistit, že parlamentní Stálá komise pro kontrolu činosti Vojenského zpravodajství pracuje, věci analyzuje a svou další aktivitou bude i nadále příspívat ke zdokonalení systému bezpečnosti a obrany země.
S pozdravem