Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.02.2016 15:17:51 - kasil

Turecko

Kde vzít DALŠÍ peníze, co chce Turecko na řešení migrační krize? Má smysl mu je vůbec dávat? Kde je jistota, že je použije ve prospěch řešení problému?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.02.2016 19:16:27 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Dobrý večer.

 Objektivně vzato je Evropa, jak říká můj kolega, „prestižní klub“. Evropa je bohatá a pokud by mělo jít o základní ambici uhájit naše teritorium před kolapsem nebo postupnou degenerací, pak na to prostředky jsou a je jen ne rozhodnutí politických elit, tyto prostředky efektivně použít a využít. Objektivně vzato jsou i 3 miliardy EUR, investované do Turecka, respektive omezení migrační vlny, pouhou kapkou v moři prostředků, které EU obětovala na záchranu Řecka (a uvidíme, co bude „stát“ Ukrajina…).

V situaci, v jaké je EU – kdy se projevují dlouhodobě podceněné základní atributy EU jako dobrovolně ustanoveného společenství zemí, zde mám na mysli zejména bezpečnostní a obranné parametry existence takového společenství, je Turecko v této chvíli asi jediným nástrojem jak omezit migrační vlnu, bohužel. Z mého pohledu jde o stále stejný problém – neschopnost evropských politických elit efektivně a rychle řešit problém a snaha to přetrpět s tím, že řešení je náhradním způsobem přenášeno jinam, v tomto případě na Turecko.

Jistota příliš vysoká není, jde opět o schopnost EU trvat na dodržení uzavřených dohod, na vyplácení prostředků až po realizaci příslušných opatření a kontrole, zejména toho, aby peníze neskončili jako korupce v kapsách různých zprostředkovatelů a agentur. A samozřejmě jde i o schopnost odolávat dalšímu nátlaku na další a další zvýšení finančních prostředků (a to pravděpodobně i od dalších zasažených zemí) - bohužel se ale dostáváme obloukem zpět k tomu, že EU bohužel není (a pokud nedojde k zásadním změnám) v postavení toho, kdo tahá „za delší konec“.

S pozdravem

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE