Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.03.2016 9:30:36 - Brazil

Čína

Pane poslanče, je mi znám postoj TOP 09 a ODS k Číně, stejně jako postoj levice. Jak ale na toto téma nahlíží ANO a konkrétně Vy? Osobně jsem rozhodně proto, aby se naše ekonomiky sbližovali, ale zas mi přijde, že je kolem návštěvy prezidenta strašně velký a zbytečný rozruch a předpokládám, že otázka lidský práv je při rozhovoru s čínským prezidentem zapovězena. Mám pravdu? Jak to vidíte vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.03.2016 22:11:29 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Dobrý večer.
nevím zda je otázka lidských práv při rozhovorech s čínským prezidentem zapovězena, vzhledem k tomu, že nejsem jejich účastníkem.
Ekonomika ČR je tím či oním způsobem zapojena v konečném efektu do globální ekonomiky, výměny zboží, financí, znalostí..... Podle mého názoru tedy nejde až tak o sbližování ekonomik ČR a Číny, ale o zlepšení vzájemné obchodní výměny a, s ohledem na naše potřeby včetně získání investičních prostředků, perspektivních a důvěryhodných partnerů.
Souhlasím s tím, že prosté nakupování (vykupování) není pro naši ekonomiku zdaleka totéž, co je vybudování společných podniků, kapitálová účast, zájem na oboustranné prosperitě, vývoji a výrobě nových, tržně úspěšných výrobků = další pracovní místa a zachování (zvýšení) životního standardu českých občanů. Zda se nám toto podaří nastavit tím správným způsobem do značné míry závisí i na naší schopnosti vzájemné pozitivní komunikace.
Bez minimálně přijatelných vztahů (spíše vynikajících) mezi oběma zeměmi, jejich představiteli, nelze dost dobře uvažovat o tom, že tyto cíle budou dosaženy. Země, spolu musí mluvit, musí se snažit si porozumět a srozumitelně si sdělovat své postoje a názory, ověřovat si, zda nám partner rozuměl tak jak zamýšlíme. Bez toho nelze řešit ani obchodní záležitosti ani mezinárodní politiku (platí to nejen pro Čínu, platí to i pro Rusko, pro USA atd.). Jakékoliv nedorozumění nebo falešná představa, že komunikujeme srozumitelně a ten druhý je ten, který nám nerozumí (jeho chyba) je cestou k velkým potížím na obou stranách.
Jsem toho názoru, že hrát si z pozice ČR v tomto současném světě na jakousi globální morální autoritu je z naší strany projevem nabubřelého ega, které se vznáší zcela mimo realitu s pocitem, že jde o velké politikum - na jakém základě chceme takto vystupovat, kde bereme morální právo kritizovat druhé....snad jen tím, že jsme zvládli "sametovou" revoluci?.....naše historie má i své stinné stránky.
Druhým problémem je jak vlastně posuzujeme ty samé (nebo velmi podobné) děje v různých zemích - Saudská Arábie, Katar, USA, Rusko...... jakým způsobem hodnotíme například genocidní nebo masové vyhlazovací (etnické čistky) aktivity různých států, např. našeho spojence Turecka vůči Arménii? Takže pokud přece jen budeme něco kritizovat, pak si nejdříve zameťme před vlastním prahem a pak měřme všem stejným metrem, padni komu padni - a potom ale nebudeme dělat nic jiného, než svolávat demonstrace a vyvěšovat vlajky všech možných států, co jich na světě je....on totiž nikdo není bez viny, a otázkou je, zda se naše mrňavá zemička může v globálním světě takto chovat.
Čína je země s jinou kulturně sociální výbavou, s jinou historií, s jinou životní filosofií, s jiným vnímáním reality. Je natolik vzdálená našemu středoevropskému pojetí světa, že pustit se do kritiky z této pozice je velmi odvážné, náročné a vyžaduje mnoho znalostí k tomu, aby byla alespoň trochu konstruktivní. Osobně se domnívám, že běžný Číňan je schopen vnímat slova "lidská práva", ale pochybuji, že jejich význam chápe jako my. V tom vidím podstatu problému a z tohoto a dalších důvodů jsem velmi opatrný soudit 1,5 miliardový stát, zda se chová tak či tak.
V každém případě jsem z našeho poslaneckého klubu jeden z těch poslanců, kteří se snaží udržovat se zástupci ČLR korektní vztahy, nevyhýbám se jim, považuji takové jednání za politicky prospěšné.
Po zkušenosti posledních desetiletí a evidentním výsledku toho, jak to dopadá, když někoho poučujeme a zavádíme do jiného prostředí naše hodnoty, jsem dalek toho někoho poučovat, jak to má dělat. Nakonec - pokud lidé v té které zemi nebudou spokojeni se způsobem svého života, vyřeší si to nakonec sami i bez naší pomoci a bude to v konečném efektu i historicky správně.
Pokud jde o aktuální konkrétní návštěvu čínského prezidenta, pak platí komu čest tomu čest, ale na druhé straně se opravdu nice nemá přehánět, což se v některých aspektech bohužel děje.