Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.04.2016 13:36:41 - loucny

nejsou volby zbytečné?

Jaký je smysl voleb, pokud poslanci jakožto zvolení zastupitelé nemají povinnost zastupovat své voliče, tzn. striktně dodržovat program, se kterým byli zvoleni?Vždyt si dneska můžou odhlasovat naprosto, co chtějí, klidně uplnej opak toho, co mají v programu, a nejsou za to zodpovědní....třeba ods kandidovala s tím, že je proti lis. smlouvě, ale pak ji odhlasovala, nebo vaše ano mělo v programu vyrovnaný rozpočet a podporu malých podnikatelů a děláte pravej opak...jaktože za to nejste trestně odpovědní? Tohle není žádná demokracie, volby pak mají podobný smysl jako za komunistů

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.04.2016 13:11:46 - Ing. Bohuslav Chalupa
  Dobrý den.

Volby jsou jedním z pilířů toho, k čemu lidstvo došlo po tisících letech utrpení při hledání co možná nejspravedlivějšího systému správy společnosti, tedy toho, čemu dnes říkáme demokracie. Takže volby mají jednoznačně zásadní smysl a opodstatnění. Jiná věc je, zda volební systém, a jej jich několik, je či není optimální, problémem je i ochota občanů se voleb zúčastňovat (ale právo má každý, což je podstatné). Určitě může být vedena diskuse, zda volební mandát, jeho délka je optimální s ohledem na efektivitu výkonu práce politika, zda by neměl být časově omezen nebo naopak prodložen atd. 

Politika je o vizích, o schopnostech motivovat nikoli manipulovat.

Nemyslím, že by politické strany neměli jednoznačný zájem prosazovat a uskutečnit svůj volební program, to určitě ne. Náš volební systém je ale tzv. "poměrný". Politické subjekty jsou tedy předem a zákonitě odsouzeny k tomu, aby po volbách uzavírali koalice, a koalice jsou především o kompromisu. Tedy ochoty, schopnosti, dosahovat takových dohod, které v té či oné míře umožní někdy celý, nebo daleko častěji pouze části volebních programů uskutečňovat - každá ze součásti koaliční vlády má snahu co nejvíce si prosadit si to svoje .... na konci však bude vždy za a) určitá dohoda, nebo za b) rozpad koalice a po určitou dobu bezvládí, což určitě není v zájmu občanů.

Nevím, jakou zkušenost máte ze své vlastní rodiny, z okruhu vlastního příbuzenstva, ale dosáhnout rozumné dohody i v malém okruhu lidí je vždy velmi složitým a náročným procesem, natož v parlamentu, kde je 200 politiků a kde trvání si na své pravdě nemůže, za daných podmínek, vést k ničemu jinému, než k nedohodě a tedy definitivně k nemožnosti uskutečnit nikoliv alespoň část volebního programu, ale nemožnost splnit z tohoto programu cokoliv - tedy nic. 

Můžeme si tedy vybrat. Osobně k věcem přistupuji, se zkušeností, kterou jsem za dva a půl roku v parlamentu získal, že nevolím mezi "všechno nebo nic", ale volím diskusi, přesvědčování a prosazení maxima, co lze v dané konstelaci dosáhnout. Mám za to, že volit jiný přístup by byl ještě mnohem větší zradou na voličích.

Chcete za to politiky trestat? Proč, z jakého konkrétního důvodu? 

Mimochodem, nesouhlasím s Vaším hodnocením, že jako ANO "děláme pravej opak", děláme to, co v koaličním prostředí dělat můžeme. Děláme chyby, to ano, jsme v parlamentu poprvé, ale ujišťuji Vás, že se učíme a chyb plynoucích především z naší nezkušenosti ubývá a bude ubývat.

Pokud půjdou všichni oprávnění voliči k volbám, tedy nikoliv 40% a méně, budou volit a výsledek voleb bude znamenat absolutní nebo potřebnou převahu jedné strany nad druhou, pak zjistíte, že volební program takové strany bude plněn na 100%.

Otázkou je, jestli by to tak bylo skutečně dobře - spravujeme zemi pro všechny nejen ve prospěch jedné zájmové skupiny. 

A není to, opravdu, jako za komunistů.

S pozdravem