Sobotka (ČSSD): Ekonomové, co souhlasí s ODS, ztrácí kredit

01.04.2010 15:04

Výzva členům ESA ODS: Distancujte se od nepravdivých kalkulací ODS

Sobotka (ČSSD): Ekonomové, co souhlasí s ODS, ztrácí kredit

Petr Nečas a Martin Kocourek seznámili českou veřejnost se svými propočty volebních závazků ČSSD. Došli k neuvěřitelné a nesmyslné částce 650 miliard korun, které by jejich realizace měla státní rozpočet údajně stát v následujících čtyřech letech.

Pojďme se blíže podívat na věrohodnost a pravdivost výpočtů občanských demokratů.

1. Mimořádný 13. důchod ve výši 2.400 Kč.

ODS ve své kalkulaci uvádí rozpočtovou náročnost 7 miliard korun za jeden rok a 28 miliard za čtyři roky. Sociální demokracie hovoří v souvislosti s tímto příspěvkem jako o jednorázové, neopakující se kompenzaci za skokový růst životních nákladů seniorů v době vlád ODS a neposkytnutou valorizaci v roce 2010. Slovo jednorázový znamená, že příspěvek bude vyplacen jen jednou, právě v roce 2010. Náklady budou činit celkem maximálně 6 -7 miliard korun. V žádném případě není pravdivá částka 28 miliard korun!

Dále čtěteSobotka (ČSSD): Nečas je zdiskreditovaný politik

Prokazatelný rozdíl -21 miliard Kč.

2. Zvýšení rodičovského příspěvku

ODS ve své kalkulaci vypočítává zvýšení ročních nákladů státního rozpočtu o 30 miliard korun a za čtyři roky tedy o 120 miliard. Podle údajů státního závěrečného účtu za rok 2008 činily náklady na roční výplatu rodičovského příspěvku 28,3 miliardy korun, při průměrné výši 7.600 Kč za měsíc. Nárůst o 30 miliard by tak měl znamenat, že ČSSD slibuje více než zdvojnásobení rodičovského příspěvku, tedy na průměrnou výši 15.500 Kč! Kalkulace navíc předpokládá, že rodičovský příspěvek bude v této výši vyplácen nepřetržitě celé čtyři roky od prvního dne převzetí vlády sociální demokracií a zcela tak ignoruje minimálně šestiměsíční délku legislativního procesu. ODS zrovna tak úmyslně přehlíží, že v PROGRAMU ZMĚNY A NADĚJE schváleném ÚVV ČSSD na Programové konferenci 13. 3. 2010 je v kapitole "Podpora rodin s dětmi místo škrtů" na straně 21 jasně uvedeno, že se ČSSD chce napravit dopady asociálních reforem vlády ODS na rodiny s dětmi a vrácení příspěvků na úroveň před jejich provedením. Kalkulace ČSSD počítá s nákladem cca 1 miliarda korun za rok a 3,6 miliardy za celé funkční období příští vlády.

Prokazatelný rozdíl -116,4 miliardy Kč.

3. Dětské přídavky

Zvýšení a rozšíření přídavků na děti. ODS ve své kalkulaci vypočítává zvýšení ročních nákladů státního rozpočtu o 20 miliard korun a za čtyři roky tedy o 80 miliard. Podle údajů státního závěrečného účtu za rok 2008 činily náklady na roční výplatu dětských přídavků 6,3 miliardy korun. Nárůst nákladů na 26,3 miliardy ročně by tak měl znamenat, že ČSSD slibuje zvýšení dětských přídavků o více než 400 % anebo rozšíření okruhu příjemců na čtyřnásobek. Korektní kalkulace by ODS musela přivést k poznání, že skutečnost roku 2007 byla 10,3 miliardy (opět údaje ze Státního závěrečného účtu 2008) a že celkovou náročnost záměru ČSSD tak můžeme vyčíslit 4 miliardami v kalendářním roce (rozdíl mezi 10,3 miliardami v roce 2007 a 6,3 miliardami v roce 2008) a maximálně 14 miliardami za funkční období.

Prokazatelný rozdíl -66 miliard Kč.

Více čtěteSobotka (ČSSD): Kterak Kapsch řídí ODS i komunisty

4. Zdravotnické poplatky

ODS ve své kalkulaci vypočítává dopad zrušení zdravotnických poplatků na 10 miliard korun a za čtyři roky tedy o 40 miliard. Podle údajů samotného ministerstva zdravotnictví činí výnos z poplatků pro zdravotnická zařízení 5 miliard korun. ČSSD ve své kalkulaci počítala dokonce s rezervou a prognózovala výdaj ze státního rozpočtu ve výši 6 miliard korun ročně a 21 miliard Kč celkem.

Prokazatelný rozdíl -19 miliard Kč.

Jen na těchto čtyřech namátkou vybraných dávkách je rozdíl mezi skutečností ČSSD a absurdními a nesmyslnými čísly ODS 222,4 miliard!!!

Dokonce i Hospodářské noviny, které jistě nelze podezírat z náklonnosti k ČSSD, dospěly ve svých kalkulacích i po započtení částek, které bude muset hradit každá vláda, nejen vláda ČSSD, k mezní částce 47 miliard za rok, tedy 188 miliard za čtyři roky.

Propočty ODS jsou tak více než třikrát vyšší než Hospodářských novin a liší se o neuvěřitelných 462 miliard korun.

Na tom je vidět nejen ekonomický amatérismus ODS, ale zejména to, jak ODS jen účelově lže, straší českou veřejnost a hlavně odvádí pozornost od skutečných dopadů svého vládnutí od roku 2006 do roku 2009.

ODS sama se vůbec nepokouší o kvantifikaci nejen svých neuvěřitelných slibů typu vracení DPH a různých „daňových prázdnin", ale hlavně vůbec nepracuje s dopadem megalomanských a korupčních projektů schválených za jejich vlád. Pan Nečas schválně mlčí k tématu církevních restitucí za 270 miliard, ekologického supertendru až 120 miliard, privatizaci důchodů za 50 miliard ročně či předražených a zbytečných elektronických vinět za 12 miliard korun.

ČtěteSobotka (ČSSD): Vyšší zdanění firem a progresivita

Martin Kocourek v Hospodářských novinách uvádí, že všechny výsledky zkontroloval tým ekonomů spolupracujících s ODS ESO. Nesouhlasíme s ekonomickými pohledy řady z nich, ale nelze neuznat, že se v některých případech jedná o vzdělané odborníky.

Vyzýváme je proto, aby se buď distancovali od lživé reklamy ODS o údajných 650 miliardách korun dluhu anebo přiznali, že se nechávají manipulovat v rozporu se svou odbornou kvalifikací.

Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda ČSSD

Oranžová kniha ČSSD - Finance 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladí komunisté budou čelit trestnímu oznámení. Schvalují genocidu

5:01 Mladí komunisté budou čelit trestnímu oznámení. Schvalují genocidu

Komunistický svaz mládeže (KSM), který byl kvůli svému radikálnímu politickému programu po více než …