Šojdrová: Sexuální výchova by se měla změnit na rodinnou

16.05.2010 6:12

K žádosti na ministryni školství o stažení příručky pro učitele sexuální výchovy.

Šojdrová: Sexuální výchova by se měla změnit na rodinnou

1. místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová zaslala dopis ministryni Kopicové, ve kterém žádá stažení příručky pro učitele „Sexuální výchova - vybraná témata" z webových stránek MŠMT.

Na základě diskuse s odbornou veřejností, vysokoškolskými pedagogy, s učiteli a s řediteli na základních, středních a vysokých školách o metodických materiálech pro výuku předmětu sexuální výchova zaslala Michaela Šojdrová ministryni Miroslavě Kopicové dopis, ve kterém uvádí k těmto textům řadu kritických připomínek. Jeden ze dvou zveřejněných materiálů, kterým je příručka pro učitele, je podle Šojdrové zcela nepřijatelný a proto poslankyně požádala ministryni školství o jeho stažení z webu MŠMT.

Dále čtěte: U Jílkové se řešila sexuální příručka: Pohlavní styk není soulož

"Tato příručka obsahuje sborník různých materiálů, různých autorů, od kterých se dokonce MŠMT na straně 2 distancuje, a to právem. Domnívám se, že ministerstvo by nemělo na svém webu propagovat příručku, která není schválenou pedagogickou pomůckou. Proto Vás prosím a žádám, aby tato příručka byla z webu stažena," uvádí se doslova v dopise.

Podle Šojdrové je nezbytné, aby do přípravy metodiky byli zapojeni další partneři, kteří se problematikou rodinné a sexuální výchovy dlouhodobě zabývají - např. Národní centrum pro rodinu, Fond ohrožených dětí apod. " Název pro vyučované téma doporučuji změnit na rodinnou výchovu, jejíž součástí by měly být základy sexuální výchovy. Toto pojetí odpovídá RVP ZV, kde je téma rodiny a základů sexuální výchovy spojeno," uvedla dlouholetá členka školského výboru Sněmovny.

1. místopředsedkyně KDU-ČSL ve svém dopise upozorňuje i na to, že rodiče by měli mít daleko větší vliv na rozhodování o obsahu a metodách výuky tohoto citlivého tématu. "Každé dítě se v tomto ohledu vyvíjí jinak. Je proto třeba maximálně respektovat individuální potřeby žáka ve výuce základů sexuální výchovy. Rozdíly samozřejmě existují i v přístupu děvčat a chlapců k tomuto tématu. Proto požadujeme jednoznačné vymezení pro dělenou výuku sexuální výchovy. V neposlední řadě je nezbytné, aby v rámci tohoto předmětu byla zdůrazněna výchova žáků k respektování soukromí a intimity sexu," vysvětlila Šojdrová.

Zvláštní důraz má být podle Šojdrové ve výuce kladen na to, aby rodinná výchova řešila nejen negativní trendy sexuálního chování ve společnosti, ale přibližovala žákům sexualitu v komplexním pojetí jako vyjádření láskyplného vztahu mezi mužem a ženou.

Dále čtěte:
Biskupům se nelíbí příručka k sexuální výchově dětí
Bezpečný sex neexistuje, tvrdí v učebnici Uzel. Biskupové se bouří

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladí komunisté budou čelit trestnímu oznámení. Schvalují genocidu

5:01 Mladí komunisté budou čelit trestnímu oznámení. Schvalují genocidu

Komunistický svaz mládeže (KSM), který byl kvůli svému radikálnímu politickému programu po více než …