Benda z ODS přednášel: Vítězství pravice je možné. Nejsme na tom tak zle

13.06.2012 8:00

REPORTÁŽ Občanský institut v úterý hostil poslance za ODS Marka Bendu, který v rámci besedy Pravice v poločase vládnutí ujistil publikum, že vítězství pravicových stran v příštích volbách je stále možné a sdělil též, že evropské dotace jsou jako kokain a že ministrem zdravotnictví je "až příliš hodný doktor Heger".

Benda z ODS přednášel: Vítězství pravice je možné. Nejsme na tom tak zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Debata se konala v čítárně Občanského institutu v prostorách Emauzského kláštera a Marek Benda v úvodu ocenil, že mu lidé dali přednost před fotbalem a celý sál zaplnili. Po krátkém úvodu se rozproudila živá diskuse, během níž musel občansko-demokratický poslanec čelit i tvrdé kritice, mnohdy však za výsměchu celého sálu vůči kritikovi.

Evropské dotace jsou jako kokain

Marek Benda věří, že pravice, čímž měl na mysli především jeho domovskou ODS a TOP 09, nemá ještě nic ztraceno a neměla by proto házet flintu do žita. Je totiž běžné, že se byť nepopulární, zato potřebná opatření dělají v první části, prvním poločase, vládního mandátu. „Nikdy situace není tak beznadějná, abychom nemohli příští volby vyhrát, a dokonce si nemyslím, že jsme na tom tak strašně špatně,“ neobává se masivního nástupu socialistů s komunisty k moci.

Konsolidaci veřejných financí se podle jeho slov vládě daří naplňovat, pochopitelně je však nereálné, aby byl celý rozpočtový schodek překonán během jednoho volebního období. „Problém je v tom, že každý je přesvědčen, že šetřit se musí, rozhodně ale ne u něho,“ pokračoval Benda.

„Velikým problémem jsou evropské fondy. Já osobně říkám, že unijní fondy jsou největší pomstou EU vůči nově vstoupivším zemím, protože podle mého soudu není náhoda, že dnes padají země jako Španělsko, Řecko nebo Portugalsko, země, které v posledních dvaceti letech čerpaly. Vidíme i na České republice, že jsou zaměstnávány armády lidí, které jsou závislé pouze na těchto penězích. Já bych řekl, že je to trošku jako kokain, protože si na to lidé zvyknou jako na drogu a ve chvíli, kdy droga dojde, vidíme, co to s těmi státy dělá,“ podrobil kritice evropské dotace.

Navíc podle výpočtů některých ekonomů České republika ani zdaleka nedostává z EU více peněz, než do společného rozpočtu odvádí. V oficiálních číslech sice ano, realita je však odlišná právě i z důvodu zaměstnávání obrovského množství úředníků, anebo nákladů na projekty, k jejichž realizaci nás unie vyzývá.

ODS a TOP 09 společně do Senátu?

Pokud jde o perspektivy pravice, tak kromě toho, že podle Bendy ODS nakonec jednou TOP 09 pohltí tak, jako tomu bylo u předchozích pravicových pokusů, tak dnes nelze mluvit o tom, kolik ve volbách získá ODS a kolik TOP 09, ale zda to bude v součtu více, než získá levice. Marek Benda také nesouhlasí s tvrzením, že by se Evropa celkově přikláněla k levici. Podle něho je to způsobené pouze tím, že ty strany byly dosud v opozici a lidé z pouhé nespokojenosti dávají prostor jiným než vládním stranám.

Poslanec a šéf sněmovního ústavně-právního výboru také přinesl překvapující informaci z jednání s TOP 09 o případných společných kandidátech do Senátu. Jak známo, tak TOP 09 před časem tuto nabídku oficiálně odmítla s tvrzením, že ODS v regionech ovládají místní „kmotři“. Jak se zdá, minimálně místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl této myšlence nakloněn.

„Po několika rozhovorech u cigarety s Mirkem Kalouskem, který mi říkal, že to nemůže prosadit, jsem přinesl na výkonnou radu před premiéra projekt, že bychom kandidovali v senátních volbách společně. Takhle jsme to TOP 09 nabídli. Věděl jsem, že to nepůjde ve všech krajích, ale měl by se poslat signál, že jsme schopní se takto domluvit. Během pěti minut to předsednictvo TOP 09 odmítlo s tím, že se zkorumpovanými modrými kmotry nejedná,“ prozradil udiveně Benda.

Miroslav Kalousek k tomu tehdy prohlásil: „My dneska ODS vidíme spíš jako konfederaci regionálních kmotrů než jako kompaktní stranu s jasnou ideovou základnou“.

Lékaři vyhrožující, že nebudou léčit, měli být vyhnáni

Kdyby se však podle Marka Bendy tehdy strany dohodly, existovaly by mnohem vyšší šance na prosazení nelevicových kandidátů do Senátu. Ze současného stavu budou prý bohužel těžit socialisté a komunisté.

Kritika z publika během diskuse také zazněla k otázce protestů lékařských odborů. Navíc prý máme lékařů zbytečně mnoho. „Kdyby to tehdy bylo na mě, nechal bych je odejít, ale zodpovědným ministrem je pan doktor Heger, který na ně byl až moc hodný. On jim jako představitel pravicové TOP 09 do jisté míry ustoupil, já bych je odejít nechal. A ty, kteří dokonce říkali, že přestanou léčit, bych ne nechal odejít, ale vyhnal je,“ komentoval nátlak lékařů na vládu.

Marek Benda během debaty mluvil také o představě, kdy by se poslanci volili přímo, což by v určité míře dalo možnost lidem více si vybírat své poslance a čelil také pravicové kritice schválení Evropského stabilizačního mechanismu, který v okamžiku přijetí eura (ČR  se dosud z jeho přijetí nevyvázala – pozn. red.) bude znamenat závazek okolo 350 miliard korun, což je pro srovnání částka ve výši zhruba tří schodků státního rozpočtu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…