Bez cla se do země dovážel téměř čistý líh, stát přišel o miliardu

20.09.2012 20:01

Objevuje se podezření, že na výrobě nelegálního alkoholu mohli vydělávat nejen dovozci a výrobci, ale možná i zástupci státu, kteří měli pančování i daňovým únikům bránit. Proto premiér Petr Nečas vyzval k prověření činnosti celní správy, která spadá pod Ministerstvo financí.

Bez cla se do země dovážel téměř čistý líh, stát přišel o miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Vina na nejméně miliardové ztrátě na dani byla již před lety prokázána celníkům, usnadnili totiž dovozcům obrovské podvody. Připomněl to v těchto dnech šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miroslav Kala. Při prověrce postupu celních orgánů při plnění příjmů státního rozpočtu totiž kontroloři úřadu v roce 1999 zjistili, že se celníci v minulosti buď svou nedůsledností, nebo úmyslně na černém trhu s lihem podíleli.

Na renomované laboratoře Generální ředitelství cel nedalo

Generální ředitelství cel totiž zařadilo téměř čistý líh ve formě látky Carbopur, Silicarbon a Dexocarbon v celním sazebníku do položky „chemické výrobky jinde neuvedené ani nezahrnuté“, kde jsou vedeny například čisticí prostředky nebo nemrznoucí směsi do chladicích zařízení. A to navzdory tomu, že s tímto zařazením nesouhlasily tři celně technické laboratoře, protože se z těchto látek dal vypreparovat alkohol, a to hned třemi způsoby. Generální ředitelství cel ale jejich stanovisko naprosto pominulo. Později se ukázalo, že Evropská unie podobné látky daní a proclívá jako líh určený pro výrobu alkoholu. Podezření vyvolává fakt, že zařazení lihu do položky čisticích prostředků si tehdy vymohli sami dovozci. Generální ředitelství cel přitom nikdy nezveřejnilo, o koho jde.

Dovozci téměř čistého lihu se napakovali

Ale laboratoře nebyly jediné, které na nesmyslný krok upozorňovaly. I celní úřady Břeclav a Ostrava a Ministerstvo financí upozorňovaly Generální ředitelství cel, že zařazením těchto látek dochází ke značným daňovým únikům. O zařazení lihu do kategorie s nižší celní sazbou tehdy rozhodovali tři pracovníci oddělení tarifů a ředitel odboru legislativy Karel Žemlička.

Generální ředitelství tehdy argumentovalo, že tyto látky zařadilo na základě konzultací s odborníky z Evropské komise a také údajné patentové ochrany Carbopuru, ale nic z toho se nepotvrdilo. A tak se stalo, že dovozci těchto tří látek, kteří tvrdili, že je používají k výrobě čisticích prostředků do klimatizace, nemuseli platit spotřební daň. Nevybírala se u tohoto zboží od 1. ledna 1996 do 30. června 1997 a roční daňový únik tehdy NKÚ odhadl na 800 milionů až 1,2 miliardy korun.

Zákonodárci také umožnili daňové úniky

Ale vinu na obrovských daňových únicích nenesli jen celníci. Zákon o spotřebních daních, který platil do jeho novelizace v roce 1997, osvobozoval od daně jakoukoliv lihovou směs. Z dováženého lihu v jakékoli podobě tedy nikdo spotřební daň neplatil. Není proto divu, že se lihový byznys stal velmi lukrativním a menší či větší lihovary a stáčírny se šířily jako mor po celé republice.

Trestní oznámení bylo jako vždy odloženo

Nejvyšší kontrolní úřad podal kvůli krácení spotřební daně oznámení pro dva trestné činy – zneužití pravomoci veřejného činitele a trestný čin podvodu. Ale dopadlo to jako vždycky: trestní oznámení bylo odloženo. Jedinou obětí podvodu s lihem se málem stala tehdejší gestorka kontroly Vlasta Viktorová. „Bylo jí v souvislosti s touto kontrolou vyhrožováno. Dokonce se kvůli tomu Nejvyšší kontrolní úřad obrátil na policii,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz mluvčí NKÚ Olga Málková.

Tehdejší ředitel Generálního ředitelství cel lhal Evropské unii i české veřejnosti

Tehdejší ředitel Generálního ředitelství cel Miroslav Kárník tvrdil, že zařazení látek je v pořádku a že se obrátí na Brusel, aby mu to potvrdil. Jenže v žádosti o zatřídění látek lhal, tvrdil totiž, že látky nejsou odlučitelné, že se z nich nedá alkohol vypreparovat. Když se na lež přišlo, tehdejší ministr financí Pavel Mertlík ředitele odvolal, kvůli administrativní chybě však k jeho odchodu „na hodinu“ nedošlo. Než Kárník dostal „správné“ odvolání, odešel na vlastní žádost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…