Bída se rozmáhá, naznačují čísla

18.04.2013 8:14

Lidí, kteří se dostávají do hmotné nouze, razantně přibývá. Vyplývá to z analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí o příjmech a výdajích domácností. Stát také vyplácí o polovinu více peněz na sociálních dávkách.

Bída se rozmáhá, naznačují čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Za tři čtvrtě loňského roku stát vyplatil na dávkách v hmotné nouzi, tedy příspěvcích na živobytí, doplatcích na bydlení a mimořádné okamžité pomoci, o polovinu více peněz než ve stejném období v roce 2011. Informuje o tom deník Právo. V meziročním porovnání výplaty vzrostly o dvě miliardy korun. Nejvíce peněz jde prý na bydlení.

Hlavním důvodem je prý vyšší počet dlouhodobě nezaměstnaných, kteří jsou již bez podpory v nezaměstnanosti. Počet vyplácených dávek v hmotné nouzi se prý stále zvyšuje. Analýza MPSV podle Práva uvádí, že jenom na bydlení stát vyplatil za období od ledna do září 2012 4,2 miliardy korun a bylo to o 24 procenta více než v roce předchozím.

Náklady na bydlení se zvyšují

„Je to důsledek zvýšených nákladů na bydlení, úpravy normativů pro propočet této dávky i méně příznivé příjmové situace domácností,“ píše se v analýze MPSV. Právo dodává fakt, že tyto dávky „tečou“ do kapes majitelů předražených ubytoven pro chudé v sociálně vyloučených lokalitách. Tyto peníze však prý majitelé neinvestují ani do nejnutnějšího vybavení.

Zde také Právo připomíná, že v hmotné nouzi není ten, kdo „prokazatelně neprojevuje snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním“. Podle vládní agentury pro sociální začleňování je ale problém v tom, že ve vyloučených lokalitách, kde dávky bývají jediným zdrojem oficiálních příjmů, jsou lidé hluboce demotivováni, co se týká snahy najít si práci.

Invalidů zázračně ubylo

Státu se prý podařilo ušetřit několik set milionů korun na invalidech. Podle Práva za to můžou změny klasifikace postižení a z toho vyplývající menší nároky na invalidní důchod. „Státní úředníci, za pomoci posudkových lékařů, zázračně vyléčili nebo přes noc vylepšili zdravotní stav tisícům tělesně postižených lidí,“ píše Právo a dodává, že výdaje na invalidní důchody se snížily o 1,7 miliardy korun. Jde stále o období tří čtvrtin loňského roku, které analyzovalo MPSV.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…